Јоловић: Сабор трубача у Гучи без концерата естрадних звезда
Од јула информациони систем еЗУП у све четири локaлне самоуправе Моравичког округа
Јоловић: Сабор трубача у Гучи без концерата естрадних звезда
Од јула информациони систем еЗУП у све четири локaлне самоуправе Моравичког округа

Трећа редовна седница Савета Моравичког управног округа

ТРЕЋА  СЕДНИЦА САВЕТА МУО

ОДРЖАНА 25.05.2018. ГОДИНЕ У ЧАЧАК

 

Седницом председава мр Слободан Јоловић, председник Савета Моравичког управног округа. Седници Савета присуствују: Мирјана Ђоковић, помоћник градоначелника Града Чачка, Јадранка Достанић, заменик председника општине  Горњи Милановац, Миливоје Доловић, заменик председника општине Лучани, Милован Ерић, начелник Градске управе за инспекцијске послове Града Чачка, Лидија Ристић, шеф инспекцијских служби општине Ивањица, Зоран Вучићевић, начелник инспекцијских служби у Лучанима, Ђорђе Ђоковић, шеф инспекцијских служби у Горњем Милановцу, Слађана Парезановић, руководилац Школске управе у Чачку, Валентина Стефановић, начелник Туристичке инспекције у Краљеву, Предраг Васиљевић, начелник Тржишне инспекције, Срђан Ковачевић, начелник Шумарске и ловне инспекције, Владимир Радосавчевић, координатор инспеције рада, Мирјана Зарић, шеф Одсека ветеринарске инспекције, Др Светлана Тадић, начелник Санитарне инспекције, Зоран Шеварлић, шеф Одсека здравствене инспекције, Сузана Каровић, координатор Пољопривредне инспекције, Биљана Станојевић, еколошки инспектор, Гордана Крсмановић, водни инспектор, Драган Јововић, гранични фитосанитарни инспектор, Милош Рисимовић, гранични санитарни инспектор.

 

Функционисање локалних самоуправа на подручју Округа (скупштина, веће, управа, градоначелник/председник, значајнији пројекти у 2018. години)  

 

Мирјана Ђоковић, помоћник градоначелника Града Чачка истакла је да на нивоу ове локалне самоуправе постоји политичка стабилност. Буџетом Града Чачка, за 2018. годину предвиђена је реализација пројекта „Одрживо стамбено решење за припаднике ромске  популације“; реконструкција и доградња постојећег објекта Дома војске за потребе  градске бибилиотеке; реконструкција некатегорисаних путева у Врнчанима. Истакла је да ће ова инвестиција бити реализована уз помоћ Министарства привреде  Владе РС; изградња фискултурне сале за потребе Школе за основно и средње образовање „1. Новембар“ и установе „Зрачак“. И у финансијању овог пројекта учествоваће Министарство привреде са уделом од 40% од укупне вредности инвестиције. Навела је да је планирана изградња Центра за социјални рад; реконструкција улице Веселина Милекића, Римског трга; реконструкција градског трга испред градске библиотеке; изградња заштитног бедема око хале „Борац“, као и многе друге инвестиције.

Јадранка Достанић, заменик председника општине Горњи Милановац, навела је да у општини постоји политичка стабилност и да сви органи добро функционишу. Према њеним речима, за 2018. годину, планиране су инвестиције у вредности од  330 милиона динара, од којих  ће за  путеве бити издвојено 110 милиона. Предвиђена је реконструкција Дома културе, Брда мира, а планирана су и средства за субвенције у износу од 43 милиона. Акценат ће бити стављен на изградњу путне инфраструктуре, на асфалтирање 25 км некатегорисаних путева. Значајна средства, у износу од 25 милиона биће усмерена на уређење градских улица. Навела је и да је планирана реконструкција Градске болнице.

 

Миливоје Доловић, заменик председника општине Лучани, истакао је да и у овој локалној самоуправи постоји политичка стабилност. Према његовим речима, Лучани су претходне године од Владе РС добили 700 милиона динара. Средства су утрошена за унапређење инфраструктуре, од чега 330 милиона на изградњу бедема на реци Бјелици. Планирано је да се ове године ради нова траса водовода Лучани-Пухово, која ће обезбедити да се Гуча редовно снабдева водом са Рзава. Планирана је потпуна реконструкција основне и средње школе у Драгачеву. Урађен је пријекат за  комплетну замену водоводне и канализационе мреже у Лучанима, као и изградња 7 мостова на водотоковима  II реда, Реконструјисаће се путни правац Лучани- Пухово, а у токо је и изграња пројекта нове зелене пијаце која је планирана да се измести на локацију иза Дома здравља. Урађен је пројекат затвореног базена, за које је неопходно пронаћи одговорајућа финансијска  средства.

 

Савет Моравичког управног округа је затим једногласно донео закључак да нема већих проблема у функционисању локалних самоуправа на територији округа, те да  Град Чачак, као и општине Лучани, Ивањица и Горњи Милановац несметано обављају своје дужности у складу са законом, а текући проблеми се са мање или више успеха решавају у складу са  прописаном процедуром и кадровском оспособљеношћу.

 

Активности републичких и локалних инспекцијских служби и Школске управе на подручју Моравичког управног округа у 2018. години (организација, број извршилаца, услови рада, резултати у раду, сарадња републичких и локалних инспекција, појаве  и проблеми са којима се суочавају у раду)  

 

Лидија Ристић,  руководилац инспекцијских служби у Ивањици, истакла је да постоји добра сарадња инспекција са републичким инспекцијама у овој општини.У редовном контакту су са ветеринарском инспекцијом у Чачку, обзиром да је ветеринарски инспектор у Ивањици преминуо, и да је његово радно место остало упражњено.

 

Милован Ерић, начелник Градске управе за инспекцијске послове истакао је да имају добру сарадњу са републичким инспекцијама, као и да су заједно учествовали у координисаним акцијама.

Ђорђе Ђоковић,  руководилац инспекцијских служби у Горњем  Милановцу, такође је потврдио да постоји добра сарадња локалних и републичких инспекција на територији његове локалне смаоуправе.

Зоран Вукићевић, руководилац инспекцијских служби у Лучанима, навео је да постоји добра сарадња инспекција, нарочито у време одржавања Драгачевског сабора у Гучи.

 

Информација о припремљености система одбране од града на територији Радарских центара „Букуља“, „Сјеница“ и „Ужице“, за сезону 2018. године

 

У извештају  радарског центра „Букуља“ наведено је  да ће општина Горњи Милановац поновити јавну набавку за поправку 130- Полом и 87 – Рудник, како би исте биле стављене у функцију. Због недостатка стрелаца не ради лансирна станица у Кривој реци, Црнући и Калиманић.

У извештају радарског центра „Сјеница“ наведено је да су у општини Ивањица, од  24 планираних, сктивне 22 лансирне станице. Због недостатка стрелаца нису формиране 2 станице и то Опаљеник и Кушићи. Стрелцима је обећано по 9.000 динара месечно. Општина Ивањица је обезбедила 5 милина динара за набавку ракета.

У извештају радарског центра „Ужице“ наведено је да ће радити свих 25 лансирних станица. Град Чачак је обећао одређена новчана средства за поправку објеката, као и за накаде стрелцима. Од  донација, од претходне године остало је 218 противградних ракета. На територији општине Лучани радиће свих 16 лансирних станица, а обећана су и средства за противградне стрелце.

Савет МУО је донео закључак да се на основу извештаја радарских центара може  закључити да су сви  релевантни фактори на нивоу округа спремни за одбрану од града.

Савет округа је поздравио препоруку Координационе комисије Владе РС о превентивном деловању инспекција и подржао предлог да се на нивоу округа уведу посебни дани за пружање саветодавне помоћи привредним субјектима, као и да акцената у раду инспекција буде  на саветодавним посетама.

Трећа редовна седница Савета Моравичког управног округа
Ова веб локација користи колачиће да побољша ваше искуство. Коришћењем ове веб странице прихватате нашуПолитика приватности.
Прочитај више