Одржана седница Савета МУО
Десета седница колегијума
Одржана седница Савета МУО
Десета седница колегијума

Четврта редовна седница Савета Моравичког управног округа

ЧЕТВРТА СЕДНИЦА САВЕТА  МУО ОДРЖАНА  11.09.2018. ГОДИНЕ

 

Четвртом редовном седницом Савета Моравичког управног округа, у 2018. години, председава мр Слободан Јоловић, председник Савета Моравичког управног округа, а записник води Слађана Спасовић, секретар Савета Моравичког управног округа. Седници Савета присуствују: Јадранка Достанић, заменик  председник општине Горњи Милановац, Мирјана Ђоковић, помоћник градоначелника Града Чачка, Миливоје Доловић, заменик председника општине Лучани, Александар Рисимовић, официр ПУ Чачак, Душан Негојевић, шеф Одсека за сузбијање привредног криминала, Радосав Бошковић, начелник Одељења саобраћајне полиције у Чачку, Миодраг Поповић, директор филијале Пореске управе у Чачку, Др Светлана Тадић, начелник Санитарне инспекције, Зоран Шеварлић, шеф Одсека здравствене инспекције, Вукић Лекић, шеф Одсека инспекције рада, Радмила Стевановић, ветеринарски инспектор, Предраг Васиљевић, начелник Тржишне инспекције, Божидар Гројић, туристички инспектор, Ђорђе Ђоковић, начелник Одељења за инспекцијске послове општине Горњи Милановац, Лидија Ристић, шеф Одсека за инспекцијске послове општине Ивањица, Зоран Вучићевић, шеф Одсека за инспекцијске послове општине Лучани, Слађана Парезановић, руководилац Школске управе у Чачку и Зоран Бабић, начелник Центра за одбрану од града РХМЗ.

 

Функционисање локалних самоуправа на подручју Моравичког управног округа

 

Након разматрања извештаја о раду локалних самоуправа, Савет МУО је једногласно донео закључак да сви органи у локалним самоуправама стабилно функционишу и обављају послове из своје надлежности у складу са законом.

 

Ангажовање органа државне  и локалне управе у време одржавања већих манифестација на подручју Моравичког управног округа (полиције, републичких и локалних инспекција)

 

Радослав Бошковић, начелник Одељења саобраћајне полиције, истакао је да у време одржавања „Сабора трубача“ у Гучи и „Нушићијаде“ у Ивањици није било неких већих проблема. У наведеном периоду регистровано је 574 прекршаја, а догодила се и једна саобраћајна незгода, са материјалноим штетом, при чему није било настрадалих ни повређених лица. Према његовим речима, за предстојећу „Купусијаду“ у Мрчајевцима, полиција ће такође предузети све мере како би и ова манифестација протекла у најбољем реду.

 

Александар Рисимовић, официр ПУ Чачак, подносећи извештај о раду полиције у време одржавања већих манифестација на територији Моравичког управног округа, навео је да је ситуација била доста стабилна и да је евидентиран мањи број прекршаја. Истакао је да ће се у време одржавања „Купусијаде“ у Мрчајевцима,  предузети све мере  у циљу заштите грађана и материјалних добара.

 

Душан Негојевић, шеф Одсека криминалистичке полиције ПУ Чачак, истакао је да је стање криминалитета у време одржавања манифестација било на задовољавајућем нивоу, при чему није било неких тежих кривичних дела. Указао је и на добру сарадњу полиције, локалних и републичких инспекција у овом периоду.

 

Др Светлана Тадић, начелник санитарне инспекције, навела је да је њена инспекција у време одржавања туристичких манифестација „Сабор трубача“ у Гучи, „Нушићијада“ у Ивањици, радила по плану. Вршени су редовни надзори, а обављено је и неколико саветодавних посета. Према њеним речима, није било случајева драстичнијег кршења закона.

 

Вукић Лекић, шеф Одсека инспекције рада, подносећи извештај, навео је да је инспекција рада у време одржавања напред наведених манифестација извршила већи број контрола при чему је у време одржавања „Сабора трубача“ у Гучи регистровано 72 лица на фактичком раду, док је тај број у време одржавања „Нушићијаде“ у Ивањици био знатно мањи.

 

Божидар Гројић, туристички инспектор, истакао је да је туристичка инспекција извршила 31 контролу у време одржавања „Сабора трубача“ у Гучи, од којих 2 ванредне, 3 у време одржавања „Нушићијаде“ у Ивањици и 1 у Приликама у време одржавања вашара. Вршене су контроле у  угоститељским објектима за исхрану и пиће и објектима домаће радиности. Одређени број контрола извршен је заједно са санитарном и пољопривредном инспекцијом.

 

Радмила Стевановић, ветеринарски инспектор, истакла је да је ветеринарска инспекција у време одржавања туристичких манифестација на територији Моравичког управног округа извршила већи број контрола и том приликом нису уочене неке веће неправилности у раду контролисаних субјеката. Истакла је да ће контроле бити вршене и у време одржавања „Купусијаде“ у Мрчајевцима.

 

Лидија Ристић, шеф Одсека за инспекцијске послове општине Ивањица, истакла је да је у време одржавања „Нушићијаде“ у Ивањици, извршен већи број контрола и да је углавном било све у реду.

 

Зоран Вучићевић, шеф Одсека за инспекцијске послове општине Лучани, навео је да је у време одржавања „Сабора трубача“ у Гучи, извршен већи број контрола, нарочиту у вези коришћења јавних површина. Сачињено је 78 записника и поднето 7 пријава за непоштовање одлука.

 

Зоран Шеварлић, шеф Одсека здравствене инспекције, истакао је да је здравствена инспекција у време одржавања туристичких манифестација вршила одређене контроле из своје надлежности и да том приликом нису утврђене неправилности у раду надзираних субјеката.

 

Савет Моравичком управног округа је након поднетих извештаја донео закључак да су сви органи и инспекцијске службе, у време одржавања туристичких манифестација „Сабор трубача“ у Гучи и „Нушићијада“ у Ивањици, професионално обављали послове из своје надлежности.

 

Извештај о функционисању система одбране од града на територији Радарског центра „Букуља“, „Сјеница“ и „Ужице“ за период 15.04. до 15.07.2018. године

 

Зоран Бабић, начелник Центра за одбрану од града, истакао је да је ова година, нарочито јул месец, била екстремна, када су временске прилике у питању. У Србији се дејствовало чак 81 дан, што је рекордан број за сада. За 24 дана дејства утрошено је 1.130  противградних ракета, при чему су само 3 биле неисправне. Истакао је да је од временских неприлика највећу штету претрпела општина Горњи Милановац, а после ње општина Ивањица. Од 15-ог јула било је знатно мање дејстава противградних стрелаца. Град Чачак је имао најмање нестабилних дана, док је сасвим супротна ситуација била у општини Ивањица. Према његовим речима, РХМЗ  је имао одличну сарадњу са локалним самоуправама са територије Моравичког управног округа. Навео је да су Лучани набавили 200 противградних ракета, Горњи Милановац 50, Град Чачак 92 + 15 и Миоковци 14. Истакао је да ће и даље бити неопходна помоћ јединица локалних самоуправа када је у питању набавка противградних ракета.

 

Савет Моравичког управног округа је донео закључак да је неопходно у буџетима јединица локалних самоуправа, за 2019. годину, планирати одређена новчана средства за набавку противградних ракета.

 

Реализација плана уписа у основне и средње школе на подручју Моравичког управног округа

 

Слађана Парезановић, руководилац Школске управе у Чачку, подносећи извештај о упису у  основне и средње школе, истакла је да је на територији МУО, у основним школама регистровано 15.000 ученика, а у средњим 7.000 ученика. Школска управа је сугерисала школама да посебну пажњу обрате на популацију ученика који су се први пут нашли у образовно-васпитном систему (ученици првог разреда ОШ и првог разреда СШ). Први разред ОШ у Моравичком управном округу уписало је око 1.700 ученика, а у средње школе око 2.200. Први разред, у Чачку  уписало је 1.050 ученика, 340 у Горњем Милановцу, 240 у Ивањици и 120 у Лучанима. То је укупно око 120 ученика мање него у претходној години. Мањи број уписаних првака у ОШ нарочито је изражен у Горњем Милановцу  и у Ивањици, док је у Чачку и Лучанима та разлика нешто мања. Када се упореде подаци од претходне године види се да је  та разлика од око 500 ученика за 8 година. На нивоу одељења, то је готово 20 пуних одељења мање, што је заиста забрињавајући податак. Што се овогодишњег уписа тиче, према њеним речима, највише слободних места остало је у Ивањици. Навела је да ове године није било никаквих проблема око уписа ученика у основне и средње школе, као и да није било укидања оделења, што је позитивна ствар за ученике.

Четврта редовна седница Савета Моравичког управног округа
Ова веб локација користи колачиће да побољша ваше искуство. Коришћењем ове веб странице прихватате нашуПолитика приватности.
Прочитај више