Јоловић: Сабор трубача у Гучи без концерата естрадних звезда

Делегација Моравичког округа посетила Пећки округ на Косову и Метохији
16/05/2018
Трећа редовна седница Савета Моравичког управног округа
30/05/2018

Јоловић: Сабор трубача у Гучи без концерата естрадних звезда

Организатор 58. Сабора трубача у Гучи више неће дозволити да се у време ове манифестације организују концерти екстрадних звезда  на штету наших најбољих трубача из Србије али ће у будућности настојати да у Гучу доводи најбоље трубаче из Европе и целог света, одлучено је на заједничкој седници Саборског одбора и Управног одбора културног центра у Гучи, па је тако отпала и могућност одржавања концерта Здравка Чолића последњег дана сабора“, истакао је председник Саборског одбора, Слободан Јоловић.

Програм враћен традицији – труба без компромиса

Сабор ће по традицији бити отворен првог дана, 9. августа код споменика трубачу у центру Гуче уз интонирање химне „Са Овчара и Каблара“ и подизање саборске заставе, када је планирано и отварање изложби, саборског сајма туризма, књига, публикација и привредне изложбе. У вечерњим сатима на позорници испред Културног центра биће приређен културно-уметнички програм, одржано такмичење младих оркестара и драгачевских трубача.

На главној позорници на стадиону програм ће трајати три дана. У петак 10.августа планиран је концерт победника 57. Сабора, концерт Дејана Петровића и Big Bandа, као и традиционални поноћни концерт финалиста овогодишњег Сабора.

Финално такмичење најбоље пласираних сениора из предтакмичарских центара биће одржано у суботу 11.августа са почетком у 20 сати а након тога двочасовни концерт победника 58. Сабора.

Такмичење мајстора трубе за овогодишњу титулу „Шампион Гуче“ биће одржано последњег дана Сабора, у недељу 12.августа, а након тога концерти Шампиона Гуче Екрема Мамутовића и Саше Крстић, као и Мајстора трубе Дејана Лазаревића и Бобана Марковића.

Ту су и многи други програмски садржаји, међу којима су пратећи програми, велики број културноуметничких друштава из земље и иностранства, концерти страних оркестара, такмичење здравичара, избор најлепше ношње, импровизација старе драгачевске свадбе, дефиле учесника у програмима, будилица и народни вишебој.

Почињу предтакмичења

Овогодишње квалификације за Гучу биће одржане у девет предтакмичарских центара. У Књажевцу (18.маја), Бољевцу (8.јуна), Горачићима (9.јуна), Ковачици (24.јуна), Владичином Хану (29.јула), Сурдулици (8.јула), Пожеги за младе оркестре (12.јула), Пријепољу – Коловрат (21.јула) и Златибору (29.јула).

Занимљиво је да од прошле године су измењена правила организације и такмичења која су одмах дала очекиване резултате. Међу којима је повећање предтакмичарских центара и броја оркестара којима је дата шанса да дођу у Гучу, увођење такмичења мајстора трубе за титулу Шампион Гуче без ограничења учешћа, елиминација коцерата екстрадних звезда и враћање сабора традицији и труби, изградњом Дома трубача обезбеђен смештај и екстра стандард за трубаче, елеминисана и сведена на минимум могућност утицаја на награде најбољим и афирмација победника сабора кроз концерте на главној позорници и медијску промоцију.

Бесплатни програми и трубачки концерти ће допринети све већој посећености и интересовању домаће и стране јавности за боравак у Гучи у дане ове манифестације, која иначе има потенцијал да постане мало али лепо уређено и садржајима обогаћено туристичко место, поготово након изградње аутопутева и активирање аеродрома Морава у Лађевцима за цивилни саобраћај.

%d bloggers like this: