Делегација Моравичког округа посетила Пећки округ на Косову и Метохији

Путину, Трампу и Ђинпингу позив за Гучу
06/05/2018
Јоловић: Сабор трубача у Гучи без концерата естрадних звезда
17/05/2018

Делегација Моравичког округа посетила Пећки округ на Косову и Метохији

На позив начелнице Пећког управног округа и председника привременог органа општине Пећ јуче на Косову и Метохији боравила је делегација Моравичког управног округа коју су чинили Слободан Јоловић начелник округа, Дејан Ковачевић председник општине Горњи Милановац, Весна Стамболић председник општине Лучани, Вељко Неговановић члан Градског већа Града Чачка и Зоран Пантелић члан Општинског већа општине Лучани.

Делегацију су примили Винка Радосављевић начелница Пећког управног округа и Милош Димитријевић председник привременог органа општине Пећ.

Гости из Моравичког округа присуствовали су сеоској Слави Св. Пророка Јеремије и прослави 120 година основне школе „Јанко Јовићевић“ у Гораждевцу.

Раније, делегација Моравичког округа посетила је српски средњовековни манастир Високи Дечани – задужбину краља Стефана Дечанског и цара Душана, као и манастирски комплекс Пећка Патријаршија у Пећи.

По традицији, делагација Моравичког округа положила је венац на споменик  погинулим Гораждевцима у НАТО бомбардовању и убијеној српској деци Ивану Јововићу и Пантелији Дакићу 2003 године од стране албанских терориста – покошену рафалом из аутоматског оружја док су се на летњем распусту купала у сеоској реци Бистрици.

Тада је тешко рањено још четворо деце, убице нису пронађене а истрага је обустављена 2010 године.

Данас у Гораждевцу живи само око 700 Срба а Моравички и Пећки управни округ су 2015 године потписали протокол о сарадњи, након чега су Град Чачак и општине Горњи Милановац, Ивањица и Лучани материјално помогли уређење центра Гораждевца у којем се сваке године одржавају литије.

Локалне самоуправе са подручја Моравичког округа у току лета угостиће 100 ученика Основне школе „Јанко Јовићевић“ из Гораждевца и сносити све трошкове њиховог доласка, боравка и повретка.

За успостављње трајног пријатељства и сарадње између српског народа Пећког и Моравичког округа додељена је захвалница Слободану Јоловићу начелнику Моравичког управног округа, који је рекао да за исто су подједнако заслужни начелница Пећког округа, градоначелник Чачка и председници општина Горњи Милановац, Лучани и Ивањица.

Гости на сеоској Слави и прослави јубилеја основне школе у Гораждевцу, између осталих, били су представници пријатљеских градова из Републике Српске, Душан Козарев заменик директора Канцеларије за КиМ, Васо Јелић начелник Митровачког управног округа, народни посланици, начелница Школске управе и директорка НСЗ на КиМ и представници италијанског КФОР-а из базе у Пећи.

%d bloggers like this: