План рада савета Моравичког управног округа у 2018. години
Друга седница колегијума
План рада савета Моравичког управног округа у 2018. години
Друга седница колегијума

Прва редовна седница Савета Моравичког управног округа

ОДРЖАНА 25.01.2018. ГОДИНЕ У ИВАЊИЦИ

Седницом председава мр Слободан Јоловић, председник Савета Моравичког управног округа. Седници присуствују Зоран Лазовић, председник општине Ивањица, Мирјана Ђоковић, помоћник градоначелника Града Чачка, Јадранка Достанић, заменик председника општине Горњи Милановац и Миливоје Доловић, заменик председника општине Лучани.

Разматрање и усвајање извештаја о раду Стручне службе и Савета Моравичког управног округа у 2017. години

Слободан Јоловић, председник Савета Моравичког управног округа, упознао је присутне са садржајем Извештаја о раду Стручне службе и Савета Моравичког управног округа у 2017. години, који је достављен Министарству државне управе и локалне самоуправе. Истакао је да је буџет МУО за 2017. годину износио 17.653.000,00 динара и да је извршен са 99,02%. Савет Моравичког управног округа је у току 2017. године имао 7 седница, а за 2018. годину, планирано је одржавање, такође 7 седница. У писарници Стручне службе, у 2017. години заведено је укупно 9364 предмета, од којих је активно 2720, а архивирано 6634. Истакао је да је надлежним министарствима упућен захтев за попуну упражњених места републичких инспектора у Ивањици, Чачку и Горњем Милановцу. Обавестио је присутне и о активностима Окружног штаба за ванредне ситуације. Истакао је и да ће током 2018. године бити обезбеђени бољи услови за рад републичких инспекција у Ивањици и Горњем Милановцу.

Зоран Лазовић, председник општине Ивањица, истакао је да у општини Ивањица тренутно постоји проблем мањка запослених у Општинској управи. Према његовим речима, у Општинској управи има 9 одељења, извршена је реорганизација и пријем нових радника, тако да је кадар подмлађен. Црвени крст, републичке инспекције и војни одсек су премештени у други пословни простор. Указао је на проблем недостатка ветеринарског инспектора у Ивањици, а скренуо је пажњу и на лошу сарадњу, општинских органа са тужилаштвом и полицијом.

Јадранка Достанић, заменик председника општине Горњи Милановац, истакла је да је неопходно покренути иницијативу у циљу решавања упражњених места републичких инспектора и навела да је неопходно заказати састанак са предузећем „Србијашуме“ како би се решио проблем уништавања путева преоптерећеним камионима. Према њеним речима, јављају се и проблеми напада паса луталица, као и нелегални превоз грађана и ђака у сеоским срединама.

Слободан Јоловић, председник савета МУО, реагујући на излагање Зорана Лазовића, председника општине Ивањица, истакао је да он, као начелник округа, нема право да се меша у рад судова, тужилаштва и полиције, јер су они у свом раду независни, али је указао на могућност да се организује више појединачних или заједнички састанак свих релевантних субјеката, на ову тему, како би се постојећи проблеми превазишли.

Савет МУО је затим једногласно донео закључке, да се од надлежних министарстава поново затражи попуна упражњених радних места ветеринарског инспектора у Ивањици, инспектора рада у Горњем Милановцу, саобраћајног инспектора у Чачку и Тржишног инспектора у Горњем Милановцу, као и да се у локалним самоуправама током фебруара/марта одрже састанци органа локалне власти, суда, тужилаштва, подручних јединица државне управе, републичких и локалних јавних предузећа, Пореске управе и других институција, у циљу решавања конкретних питања у појединим локалним срединама. Обавезани су градоначелник/председници општина да предложе термине и место одржавања састанака, теме и учеснике и да о томе писмено обавесте начелника Моравичког управног округа, који је преузео обавезу да организује и сазове састанак.

Зимско одржавање путева на територији Моравичког управног округа

Слободан Јоловић, председник Савета МУО, замолио је присутне да изнесу своја запажања и чињенице везано за тему одржавања путева на територији округа.

Зоран Лазовић, председник општине Ивањица, истакао је да Општински штаб за ванредне ситуације има редовна заседања и да се путеви редовно одржавају, па из тих разлога нема неких већих проблема. ЈКП „Ивањица“ неометано обавља своје послове, а имају добру сарадњу и са предузећем „Србијашуме“. Скупштина општине је донела Одлуку о реконструкцији путева, уз учешће грађана 1:1, 1:2, 1:3. Додао је да је војска РС урадила 52 км путева на Голији, током 2017. године и да постоји могућност да војска и током 2018. године уради део путева на територији општине Ивањица.

Јадранка Достанић, заменик председника општине Горњи Милановац, изнела је план одржавања путева у овој локалној самоуправи и додала да се и код њих изводе радови на путевима, уз учешће грађана у односу 1:1 и 1:3 и да имају Програм асфалтирања путева.

Мирјана Ђоковић, помоћник градоначелника Града Чачка истакла је да је извршен попис машина и да се уз помоћ донација обавља редовно одржавање путева и насеља. Додала је да у Чачку има 70 корисника помоћи у кући и 14 лежајева за жртве насиља у породици.

Миливоје Доловић, заменик председника општине Лучани, истакао је да у његовој локалној самоуправи све функционише нормално и да зимске службе неометано раде.

Слободан Јоловић, председник Савета МУО, истакао је да се на основу предходних излагања може закључити да падавине средњег и мањег интензитета тренутно не угрожавају редовно одржавање путева на територији Моравичког управног округа. Изнео је и запажање да се Савет округа у претходним годинама чешће састајао, са различитим темама на дневном реду, као што је усаглашавање појединих одлука са окружењем, противградна заштита и др, те да често одсуствовање челних људи из локалних самоуправа, у раду Савета, доводи до одређеног степена неинформисаности, па чак и до одређених неспоразума.

Прва редовна седница Савета Моравичког управног округа
Ова веб локација користи колачиће да побољша ваше искуство. Коришћењем ове веб странице прихватате нашуПолитика приватности.
Прочитај више