Осма седница Моравичког управног округа
ЈАВНИ КОНКУРС ЗА ПОПУЊАВАЊЕ ИЗВРШИЛАЧКОГ РАДНОГ МЕСТА
Осма седница Моравичког управног округа
ЈАВНИ КОНКУРС ЗА ПОПУЊАВАЊЕ ИЗВРШИЛАЧКОГ РАДНОГ МЕСТА

Осма седница, одржана 11.05.2015. године у Лучанима

Седници, поред чланова Савета Моравичког управног округа (Весне Стамболић, Миломира Зорића и Мирослава Мирковића), присуствовали: Драган Николић, помоћник градоначелника Града Чачак, народни посланик др Александар Пајовић, Миливоје Доловић, заменик председника општине Лучани, Миленко Рудинац, председник Скупштине Лучани, Јован Ковачевић, начелник Општинске управе Лучани, Гојко Буквић, представник Полицијске станице Лучани, Саша Обрадовић, директор Националне службе за запошљавање Филијале Чачак, Горана Танасковић, председник Привредне коморе Краљево, РЈ Чачак, Зоран Вучићевић, директор Центра за културу општине Лучани, Валентина Стефановић, начелник Одељења туристичке инспекције, др Светлана Тадић, шеф Одсека Санитарне инспекције, Зоран Шеварлић, шеф Здравствене инспекције, Мирјана Зарић, шеф Одсека ветеринарске инспекције, Гордана Гавриловић, реп.тржишни инспектор, Биљана Вукосављевић, реп. ветеринарски инспектор, Мирјана Кукић и Светлана Илић, комунални инспектори Општине Лучани, Зоран Крљанчевић, грађевински инспектор општине Лучани и Милош Веланац, шеф Одељења за ЛЕР у општини Лучани.

Извршење закључака са претходне седнице

Анализирајући закључке са претходних седница савета, констатовано је да у најкраћем року треба конституисати Координационо тело за ЛЕР и инвестиције на нивоу окгруга у складу са раније донетим закључком, организовати трибине у све четири локалне самоуправе на тему “Како брже доћи до посла”, поднети захтеве за средства за санацију клизишта и урадити максимум из сопствених средстава кроз текуће одржавање путева, наставити активности у Ивањици око увођења видеонадзора, усагласити одлуку о радном времену угоститељских објеката, град Чачак да на реверс уступи хидрауличне маказе ГМ због саобраћајних удеса на Ибарској магистрали као и да се Пећком округу изврши уплата обећане помоћи.

Политичка стабилност за нормалан рад

У свим локалним самоуправама у Моравичком управном округу постоји потпуна политичка стабилност којом се обезбеђују услови за нормалан рад органа извршне власти и функционисање буџетских корисника, али постоји проблем у раду градске и општинских управа због немогућности попуне упражњених радних места на којима се тражи стручан кадар.

Конкурс за јавне радове

Саша Обрадовић, директор Националне службе за запошљавање Филијала Чачак, обавестио је присутне да конкурс – јавни радови су требали бити до 5 маја, али је на препоруку ММФ-а потребно извршити измене, тако да се још увек не зна када ће бити реализовано. На трибинама о запошљавању додатно ће мо информисати грађане о могућности коришћења подстицајних средстава за запошљавање.

Противградна заштита

Начелник мр Слободан Јоловић обавестио је присутне да је у Моравичком округу обезбеђено укупно 766 противградних ракета на 90 противградних станица, да је захтев по Закључку са седнице Савета из Пожеге поднет да се реше питања у вези са противградним стрелцима и додатном набавком ракета. Истакао је да је у вези с тим реаговао и Окружни штаб за ванредне ситуације, те да је лично у више наврата интервенисао и упозорио да су могуће непогоде са несагледивим последицама и штетама, те да је крајње време да се постави питање одговорности јер систем противградне заштите већ дуже времена не даје очекиване ефекте а пољопривредници и држава због нечијен немара трпе штете.

Повећати стање безбедности

Гојко Буквић, представник Полицијске станице у Лучанима, поднео је извештај о стању јавног реда и мира на територији општине Лучани. Указао је на повећан број прекршаја у прва три месеца ове године у односу на прошлу. Интересантно је, како је рекао, да су извршиоци дела не запослена лица. Изнео је податак постоји велики број случајева опасних животиња без надзора. Полицијска станица је од почетка године имала 24 случаја насиља у породици, три кривичне пријаве, 24 службене белешке. Са Центром за социјални рад постоји коректна и добра сарадња. Указао је на повећан број повређивања у школи. За прва три месеца у овој години било је 11 случајева уједа паса луталица. Истакао је да тај и проблем са саобраћајним прекршајима је увећан у односу на прошлу годину. Када је реч о путевима, изнео је да ту део проблема праве клизишта, што знатно отежава саобраћај. Што се тиче сарадње са локалном самоуправом истиче да је сарадња добра и квалитетна. Весна Стамболић, председник општине Лучани, рекла је да на путу Гуча – Чачак преко Граба нису предузимане никакве мере на санацији клизишта због обећања од стране ЈП „Путеви Србије“ и директора Зорана Дробњака да ће то санирати али, да на жалост, од тога још ништа није урађено.

 Нема примедби на рад инспекцијских служби

Др Светла Тадић обавестила је присутне да санитарни инспектори су извршили ванредни инспекцијскиих надзор у Дому за старе „Перо Марић“ у Вранићима. Још увек узрок епидемије није утврђен, а од последица умрло је 9 лица, станари Дома за старе претежно су лица између 80-90 година живота. Услови у дому добри, особље квалитетно и љубазно. Све више је лица у објектима који имају директан контакт са храном па постоји потреба да се врати полагање санитарно хигијенских услова као што је раније било. И Зоран Шеварлић, шеф Здравствене инспекције, истакао је да није било пропуста инспекцијских служби у случају Дома за старе у Вранићима, да је инспекција реаговала чим је обавештена.

Савет је закључио да нема примедби на рад окружних подручних јединица органа државне управе и поступање на подручју општине Лучани, нити на сарадњу са локалним инспекцијским службама, полицијом и другим надлежним државним органима.

Срадња инспекција са привредницима

У току јуна месеца одржаће се заједнички састанак инспекцијских служби, МУП-а и органа локалне власти у општини Лучани на тему Рада у време 55. Сабора трубача у Гучи. Потребно је да инспекцијске службе повећају ефикасност у издавању сагласности за обављње привредних делатности у свим случајевима предвиђеним законом, као и да се одржи састанак инспекцијских служби, инспектората рада и привредника ради разговора на тему примене новог Закона о инспекцијском надзору, сизбијању сиве економије и превентивног деловања инспекција. Састанак ће заказати начелник МУО и Оделење Приврене коморе Краљево у Чачку.

Осма седница, одржана 11.05.2015. године у Лучанима
Ова веб локација користи колачиће да побољша ваше искуство. Коришћењем ове веб странице прихватате нашуПолитика приватности.
Прочитај више