Седница Савета у Горњем Милановцу посвећена развојним пројектима
Одржана седница Окружног штаба за ванредне ситуације Моравичког округа
Седница Савета у Горњем Милановцу посвећена развојним пројектима
Одржана седница Окружног штаба за ванредне ситуације Моравичког округа

Петнаеста седница, одржана 21.10.2015.године у Горњем Милановцу

Једница Савета Моравичког управног округа, одржана у сарадњи са Рашким и Златиборским управним окрузима, дана 21.10.2015. године, са почетком у 11,00 часова, у сали скупштине општине Горњи Милановац. Седницом председавао мр Слободан Јоловић, председник Савета Моравичког управног округа.

Седници, поред чланова Савета Моравичког управног округа  присуствују: Мићко Мијаиловић, заменик председника општине Ивањица, Миливоје Доловић, заменик председника општине Лучани, Mилоје Кундовић, секретар Савета Рашког управног округа, Томислав Илић, градоначелник Града Краљева, Андрија Боћанин, заменик председника општине Врњачка Бања, Игњат Ракитић, председник општине Рашка, Даница Поп – Митић, шеф Одсека Златиборског управног округа, Димитрије Пауновић, председник општине Нова Варош, Небојша Равић, заменик градоначелника Новог Пазара, Шемсудим Кучевић, председник општине Тутин, Милан Бојовић, помоћник градоначелника Града Чачка, Винка Радосављевић, начелник Пећког управног округа, Милош Димитријевић, председник привременог органа општине Пећ, Милорад Јевђовић, помоћник председника општине Лучани, Миломир Бешевић, директор ЈКП „Комуналац“ Лучани, као и представници јединица локалних самоуправа задужени за локални економски развој са подручја Моравичког, Рашког и Златиборског управног округа.

Заједничкој седници савета сва три округа, присуствују проф. Др Бранис Ивковић, Весна Миздраг, диреткор НАРР, Радојка Савић, директор РРА за Моравички Рашки округ, мр Марија Шијан Митровић и др.

Принципи управљања инвестиционим пројектима

Принципи управљања инвестиционим пројектима – I део саветовања Националне агенције за регионални развој у којем су представљене кључне потребе и изазови у процесу планирања инфраструктурних пројеката

Председник Савета МУО, мр Слободан Јоловић, отварајући заједничку седницу Савета Моравичког, Рашког и Златиборског управног округа, у своје име, као и у име начелника Рашког и Златиборског управног округа, поздравио је представнике локалних самоуправа, Весну Миздраг, директора НАРР, Радојку Савић, директора РРА, др. Бранислава Ивковића, професора Грађевинског факултета у Београду и захвалио се на гостопримству председнику општине Горњи Милановац, Милисаву Мирковићу. Јоловић је истакао значај обучености локалних управа и оделења за економски развој и инвестиције, њихову посвећеност у праћењу стандарда и писању пројеката, нагласивши да од њиховог рада зависе и резултати и углед сваке власти на локалном нивоу. Напоменуо је, да је на нивоу Моравичког управног округа формирано координационо тело које обједињује и координира активности оделења за ЛЕР града Чачка и општина Горњи Милановац, Ивањица и Лучани.

Весна Миздраг, директор Националне агенције за регионални развој, поздравила је присутне и истакла да је циљ скупа упознавање присутних, нарочито представника локалних самоуправа, са могућностима реализације инфраструктурних пројеката на локалном нивоу. Навела је да је за консултанта изабран Грађевински факултет у Београду. Национална агенција за регионални развој организује обуке и радионице за представнике јединица локалних самоуправа, а у току је одржавање једнодневних радионица.

Радојка Савић, директор Регионалне развојне агенције захвалила се председнику општине Горњи Милановац, Милисаву Мирковићу, домаћину скупа, као и начелнику Моравичког управног округа, мр Слободану Јоловићу, на разумевању потребе за организовањем једног оваквог скупа.Указала је на неопходност упознавања присутних са инфраструктурним пројектима који се могу реализовати у њиховим срединама и начину приступања новчаним фондовима Европске уније. Позвала је присутне представнике локалних самоуправа да се међусобно повезују и сарађују, ради остваривања заједничких интереса.

За развој једне државе веома битан напредак јединица локалних самоуправа

Др. Бранислав Ивковић, професор Грађевинског факултета у Београду, је најпре поздравио све учеснике скупа и указао да је за развој једне државе веома битан напредак јединица локалних самоуправа. Говорећи о принципима управљања инфраструктурним пројектима навео је да су инвестициони пројекти веома сложени и захтевају одређена правна и финансијска средства.Да би неко уложио одређена новчана средства, потребно је да та улагања донесу профит улагачу. Ови пројекти захтевају тимски рад, систематско и детаљно планирање пројеката, а суштински и највећи проблем су финансијска средства. Сваки инвестициони пројекат у својој реализацији мора да прође кроз одређене фазе. Осим тога, што је можда и најважније, неопходно је мотивисати страног инвеститора да уложи у одређене пројекте у нашој земљи. Што се тиче улагања, истакао је да није сваки округ у истој ситуацији, наводећи при томе пример Златиборског округа који нема право на развој тешке инсустрије, али је зато у прилици да развија лаку индустрију и да изврши одређена улагања у тој области. Др.Ивковић је указао и на чињеницу да је наша земља имала и низ пропуста у припреми и пројектовању инвестиција у које су уложена огромна материјална средства, а пример за то је „Коридор 10“, јер се показало да у припреми овог пројекта направљено је низ пропуста који су касније скупо коштали нашу земљу. Представници локалних самоуправа морају у својим срединама препознати потенцијалне инвестиције и предузети све неопходне мере како би се привукао страни инвеститор.

Представљени пројекти локалних самоуправа

У даљем току седнице, представници локалних самоуправа кратко су представили своје пројектне предлоге и обавили консултације са мр. Маријом Шијан Митровић, самосталним консултантом, у погледну проблема са којима се срећу у својим срединама и начинима решавања истих а чланови Савета сва три округа у одвојеној – малој сали наставили консултације са представницима Градђ.факултета, НАРР и РРА.

Петнаеста седница, одржана 21.10.2015.године у Горњем Милановцу
Ова веб локација користи колачиће да побољша ваше искуство. Коришћењем ове веб странице прихватате нашуПолитика приватности.
Прочитај више