Пета седница колегијума 04.05.2015.
Осма седница, одржана 11.05.2015. године у Лучанима
Пета седница колегијума 04.05.2015.
Осма седница, одржана 11.05.2015. године у Лучанима

Осма седница Моравичког управног округа

Дана 11.05.2015. године у Лучанима одржана је седница Моравичког управног округа на којој су, поред председника општина Горњи Милановац, Ивањица и Лучани, присуствовали и помоћник градоначелника Чачка, предсетавници органа локалне власти општине Лучани, МУП-а ПС Лучани, републичких инспекцијских служби, Руководилац ОЈ Привредне коморе Краљево у Чачку, Директор Филијале Тржишта рада у Чачку и медија.

Савет МУО подржао је иницијативу начелника округа да се на окружном нивоу формира координационо тело састављено од представника градске управе и оделења за локални економски развој са циљем да врше размене искустава, информација и идеја на изради заједничких и појединачних програма и пројеката који ће довести до бржег економског развоја, новог запошљавања и стварања повољнијих услова за живот грађана.

Систем противградне заштите не функционише

Начелник округа упознао је Савет са закључцима Окружног штаба за ванредне ситуације од 07.05.2015.године, које је проследио надлежним државним органима, а односе се на захтев да се под хитно предузму мере на подизању система противградне заштите како би се 766 обезбеђених противградних ракета нашло у 90 противградних станица на подручју Моравичког управног округа. Како главни проблем истакао је питање накнаде и обезбеђења противградниг стрелаца и недовољан број ракета, а што је у надлежности републике.

Превентивни рад инспекцијских служби

Новим Законом о инспекцијском надзору предвиђена је строжа контрола и казне за инспекторе, као и боље планирање контрола са далеко ширим овлашћењима инспектора, али и помоћ и превентивни савети. Тако ће се наши привредници моћи обраћати инспекцијама и тражити помоћ у тумачењу и примени законских прописа, а ускоро ће бити организован и састанак са представницима инспектората рада, инспекцијских служби и привредне коморе са привредницима са подручја Моравичког управног округа, истакао је Слободан Јоловић начелник Моравичкох управног округа.

На тему овогодишњих манифестација које окупљају већи број грађана на подручју округа ускоро ће бити одржан састанак инспекција, представника локалних власти, полиције и других надлежних државних органа.

Повећати јавну и безбедност у саобраћају

Гојко Буквић, заменик командира Полицијске станице у Лучанима, поднео је извештај о стању јавног реда и мира на територији општине Лучани. Указао је на повећан број прекршаја у прва три месеца ове године у односу на прошлу. Интересантно је, како је рекао, да су извршиоци дела не запослена лица. Изнео је податак постоји велики број случајева опасних животиња без надзора. Полицијска станица је од почетка године имала 24 случаја насиља у породици, три кривичне пријаве, 24 службене белешке. Са Центром за социјални рад постоји коректна и добра сарадња. Указао је на повећан број повређивања у школи. За прва три месеца у овој години било је 11 случајева уједа паса луталица. Истакао је да тај и проблем са саобраћајним прекршајима је увећан у односу на прошлу годину. Када је реч о путевима, изнео је да ту део проблема праве клизишта, што знатно отежава саобраћај. Што се тиче сарадње са локалном самоуправом истиче да је сарадња добра и квалитетна. Весна Стамболић, председник општине Лучани, рекла је да на путу Гуча – Чачак преко Граба нису предузимане никакве мере на санацији клизишта због обећања од стране ЈП „Путеви Србије“ и директора Зорана Дробњака да ће то санирати али, да на жалост, од тога још ништа није урађено.

Прилог ТВ Телемарк

Политичка стабилност за нормалан рад

У свим локалним самоуправама у Моравичком управном округу постоји потпуна политичка стабилност којом се обезбеђују услови за нормалан рад органа извршне власти и функционисање буџетских корисника, али постоји проблем у раду градске и општинских управа због немогућности попуне упражњених радних места на којима се тражи стручан кадар.

Конкурс за јавне радове, подстицаји у запошљавању

Саша Обрадовић, директор Националне службе за запошљавање Филијала Чачак, обавестио је присутне да конкурс – јавни радови су требали бити до 5 маја, али је на препоруку ММФ-а потребно извршити измене, тако да се још увек не зна када ће бити. На трибинама о запошљавању додатно ће мо информисати грађане о могућности коришћења подстицајних средстава за запошљавање, а све информације се могу добити у НСЗ Филијала Чачак, рекао је Обрадовић.

Осма седница Моравичког управног округа
Ова веб локација користи колачиће да побољша ваше искуство. Коришћењем ове веб странице прихватате нашуПолитика приватности.
Прочитај више