Шеста седница колегијума 05.06.2015.
Седма седница колегијума 06.07.2015.
Шеста седница колегијума 05.06.2015.
Седма седница колегијума 06.07.2015.

Девета седница, одржана 08.06.2015.године у Чачку

Седницом председавао мр Слободан Јоловић, начелник Моравичког управног округа.Седници, поред чланова Савета Моравичког управног округа (мр Војислава Илића, Мирослава Мирковића и Миломира Зорића), присуствовали: Миливоје Доловић, заменик председника Општине Лучани, представници Полицијске управе Чачак Драшко Даријевић и Александар Матовић, овлашћено лице за Школску управу Чачак, Слађана Мијатовић.

На подручју Округа постоји потпуна политичка стабилност у функционисању локалних самоуправа

Мр Војислав Илић, градоначелник града Чачак, истакао је да је Град усвојио завршни рачун као и да постоји потпуна политичка стабилност у функционисању како градске скупштине тако и извршне власти у Чачку. Руководство, како је нагласио, о свему се колективно договара и та сарадња се одвија у најбољем реду.
Милисав Мирковић, председник општине Горњи Милановац, истакао је да нема посебних проблема у локалној самоуправи Горњи Милановац, да Општинска управа добро ради и даје добре резултате.
Миломир Зорић, председник општине Ивањица рекао је да је локална самоуправа усвојила завршни рачун и да у Ивањици нема већих потешкоћа у функционисању локалне самоуправе. Има проблема у привреди и нанетим великим штетама од града.
Миливоје Доловић, заменик председника општине Лучани, нагласио је да општинска власт у Лучанима има стабилну скупштинску већину која обезбеђује несматан рад извршној власти и изабраним функционерима, али да у будућем раду, без обзира на то, мораће да се постави питање одговорности за свачији рад и од стране скупштинске већине. Нико неће бити заштићен а то не може бити изговор за нестабилност.

Стање у привреди, запошљавање

Када је реч о стању у привреди градоначелник Војислав Илић истиче да се настављају послови око продаје „Сточара“, лично сматра да ће то бити уреду. Расписан је тендер око продаје Фабрике „Хартије“. Илић обавештава чланове Савета да је град укључен у проблеме Предузећа „Домис“ и да је донета одлука да се Град укључи и помогне око функционисање овог предузећа, након новонастале ситуације.
Милисав Мирковић, председник општине Горњи милановац, у дискусији по трећој тачки дневног реда износи податак да постоје одређени проблеми када је реч о јавним радовима. Мирковић истиче да највећи проблеми настају када је реч о општинском предузећу „Комуналац“.
Што се тиче Лучана, Миливоје Доловић, заменик председника општине Лучани, истиче да постоје одређени проблеми са Националном службом за запошљавање, односно нису предвиђена одређена средства за општину Лучани, што је у плану да се исправи. Такође, Доловић упознаје присутне да је „Валета“ почела са радом. Планирано је да до септембра месеца ове године буде запослено око 30 радника.
Градоначленик Чачка Војислав Илић истиче да је конкурс за јавне радове у току. Илић износи податак да у Компланији „Слобода“ постоји потреба за ангажовањем лица на повременим пословима.
Мирковић предлаже да би било добро да се све примедбе и предлози из општина нашег Округа упуте у Округ.

Стање јавног реда и мира

Драшко Даријевић из Полицијске управе Чачак известио је чланове Савета присутне о стању јавног реда и мира на територији града Чачак за првих пет месеци 2015. године. Даријевић истиче да је стање безбедности у односу на исти период у прошлој години смањен. Важно је истаћи, рекао је Даријевић, да је стање задовољавајуће , да је од 62 прекшрја, 75 извршилаца од тога 31 лице повратници, а три лица малолетна. Највећи број прекршаја дешавало се у вечерњим сатима и то од 22 до 06 часова у угоститељским објектима. Такође важно је истаћи да је од 10.205 прекршаја откривено 5.973 прекршиоца што у процентима износи око 70%. Даријевић истиче да је у периоду првих пет месеци 2015.године било 415 пријава насиља у породици. Такође додаје да се Полицијска управа у претходном периоду бавила и обезбеђењем јавних скупова, што увек захтева ангажовање већег броја полицајаца. Такође, истиче да је сада време прослава матура како у средњим тако и у основним школама и да је и у обезбеђивању тог вида манифестација Полицијска управа ангажована.

Стање безбедности у саобраћају повољније

Александар Матовић известио је присутне о стању безбедности у саобраћају, рекао је да је за период 1 јануар 31 мај 2015. године стање повољније, да је број саобраћајних незгода смањен за проценат 7,96%. Број страдалих лица смањен за 100%, док је у прошлој години у истом периоду 7 лица изгубило живот. Појачане су полицијске контроле у саобраћају, контатовао је да је већи број прекршаја код младих возача, Матовић истиче да пешаци праве прекршаје прелазећи улицу на не дозвољеном месту.
Војислав Илић је похвалио рад Полицијске управе Чачак и истакао да Град има добру сарадњу са полицијом.
Председник Савета Слободан Јоловић је рекао да наш Округ има четири фудбалска прволигаша и да ће Полицијска управа у будућем периоду бити ангажована око обезбеђења спортских дешавања.

Нема примедби на рад и поступање инспекцијских служби

Пошто је Слободан Јоловић, начелник Моравичког управног округа, потсетио присутне да је рад окружних подручних јединица, односно републичких инспекција, стална тема Савета и захвалио се на сарадњи локалних самоуправа у ставрању услова за њихов несметани рад, присутни су, без дискусије, потврдили да нема никаквих примедби на поступање и понашање републичких инспекција, као што је то констатовано и на свим седницама Савета одржаним у 2015.години.

У МУО 12 средњих, 2 мешовите, једна школа за образовање одраслих и 38 основних школа

Слађана Мијатовић, овлашћена за рад Школске управе Чачак дала је информацију о плану у основним и средњим школама на подручју Моравичког управног округа. Мијатовић је истакла да је Школска управа у Чачку надлежна за 53 школе Моравичког округа и за 5 предшколских установа, и то: 12 средњих, 2 мешовите (за основно и средњошколско образовање), једна школа за образовање одраслих и 38 основних школа. Мијатовић је истакла да је и Школској управи шест запослених и најважнији послови које обављају су : утврђивање права на финансирање школама; стручно-педагошки надзор у школама; подршка стручном усавршавању наставника; прикупљање свих података о раду школа (број ученика, број одељења, ученици који раде по ИОП-у бесплатни уџбеници, презентација о насиљу и насилне ситуације и тд.).Ову школску годину, истиче Мијатовић, обележиле су две специфичности: штрајк који је трајао пет и по месеци (од половине новембра до краја априла) и две школе у градеу Чачку које су одбиле да приме саветнике који су имали законску обавезу да у школама изврше спољашње вредновање. Штрајк је окончан, а предузимањем евентузалних законских мера у вези са овим школама бавиће се министар и инспекцијска служба нашег Министарства, истакла је Мијатовић. Да у нашем Округу постоје школе у којима су саветници добродошли говори и чињеница да је до сада вредновано укупно 36 школа и да су те школе спољашње вредновање схватиле као прилику да унапреде свој рад, казала је Мијатовић. Истакла је да су у току ове школске године координирали такмичењима, сарађивали са школама и министарством у пројекту бесплатних уџбеника, у попуњавању различитих података за различите базе, вршили контролу буџетских средстава, контролу одбијања новчаних накнада за дане проведене у штрајку и контролу враћања средстава. Сада нам предстоји посао завршног испита који ће се 15, 16 и 17.јуна обављати усвим основним шклама у Србији па и у школама Моравичког округа, а потом и спровођење уписа у средње школе.
Слађана Мијатовић истиче да број ученика који завршавају осми разред у нашим основним школама креће се око 2050, а сви они ће конкурисати на 2087 места у 12 средњих школа Моравичког округа. У Чачку осми разред завршава око 1150 ученика, у Горњем Милановцу 400 ученика, на подручју Ивањице око 300 ученика и на подручју Лучана нешто преко 150 ученика. Чачанске средње школе отвориће врата за 1359 ученика, милановачке за 348, ивањичке за 260 места и Средња школа „Драгачево“примиће 120 ученика, изнела је Мијатовић. Такође, истакла је да ће места бити довољно за све ученике. Истиче да је политика МПНТР ове година била таква да се афирмишу трогодишња занимања, па се нада да ће довољно простора бити и за оне који не намеравају да стичу универзитетско образовање. Највеће интересовање очекује се за гимназије, економску и медицинску школу. Поред обавезних завршних испита које ће полагати сви ученици у три наше школе спроведени су и пријемни испити који су „додатна улазница“ за билингвално одељење у Гимназији „Таковски устанак“ у Горњем Милановцу, за одељење уметничке струке у Машинско-саобраћајној школи у Чачку и за средњу Музичку школу у Чачку.

Извештај о надзору рада Стручне службе

Слободан Јоловић информисао је присутне да је 21. маја 2015. године непосредно сагледан рад Стручне службе Моравичког управног округа са седиштем у Чачку од стране самосталног саветника Ђорђа Степановића, који ради на радном месту за координацију послова управних округа у Министарству државне управе и локалне самоуправе, а текст извештаја је дат у материјалу члановима Савета.

Девета седница, одржана 08.06.2015.године у Чачку
Ова веб локација користи колачиће да побољша ваше искуство. Коришћењем ове веб странице прихватате нашуПолитика приватности.
Прочитај више