Формира се база незаконито изграђених објеката
Начелници округа састали се у Пироту
Формира се база незаконито изграђених објеката
Начелници округа састали се у Пироту

Четврта редовна седница Савета МУО

Седницом председава мр Слободан Јоловић, председник  Савета Моравичког управног округа. Седници присуствују  Зоран Лазовић, председник општине Ивањица, Јадранка Достанић, заменик председника општине Горњи Милановац, Мирјана Ђоковић, помоћник градоначелника Града Чачка и Миливоје Доловић, заменик председника општине Лучани.

 

Функционисање локалних самоуправа на подручју округа, са посебним акцентом  на доношење Одлуке о максималном броју запослених на неодређено време у систему локалне самоуправе

 

Слободан Јоловић, председник Савета МУО, упознао је присутне са  чињеницом да је Законом о начину одређивања максималног броја запослених у јавном сектору, предвиђено доношење Одлука о максималном броју запослених у јединицама локалних сдамоуправа. На основу напред наведеног, Град Чачак је донео  одлуку којом је предвиђено смањење за 154 запослена, Горњи Милановац 7, Ивањица 36 и Лучани 32. Позвао је присутне да изнесу податке о функционисању локалних самоуправа.

 

Зоран Лазовић, председник општине Ивањица, истакао је да у општини постоји јединство властиПочетком године сачињен је нови Правилник о систематизацији радних места  и направљено 8 одељења. Уведена је Е- управа што ће свакако допринети бољем функционисању органа.Општина Ивањица је током ове године имала око 80 милиона евра нових инвестиција. Отворен је нови Центар за хемодијализу, а главни проблем општине је инфраструктура, јер је ова локална самоуправа доста разуђена. Но и поред тога доста се урадило на изради нових путева и санацији постојећих. Планирано је запошљавање око 300 нових радника, од којих око 200 у „Пролетер“. Гасификација ће такође дати позитивне ефекте развоју општине.

 

Мирјана Ђоковић, помоћник градоначелника Града Чачка, истакла је да Одељење за ЛЕР у Чачку, изузетно добро функционише, а тренутно је усмерена пажња на индустријску зону. Град је конкурисао за 2 пројекта, за која се очекују одређена новчана средства. Међутим, према њеним речима, Чачку ипак недостаје један велики инвеститор, који би значајније утицао на развој овог града и околине.

 

Јадранка Достанић, заменик председника општине Горњи Милановац, истакла је да сви органи у општини добро функционишу, као и да су донели Одлуку о максималном броју запослених, којом је предвиђено смањење за 7 запослених. Но и поред тога недостају кадрови, па се на име тога ангажују одређена лица на привременим и повременим пословима.  Формирана је канцеларија за локални економски развој, која даје заиста добре резултате. Отворена је и месна канцеларија у Прањанима, а планирано је још неколико. Током претходних неколико месеци урађено је  7 улица у граду, као и већи број некатегорисаних путева. Општина Г.Милановац је претрпела велику штету од града и на име тога је добила од државе 4 милиона помоћи. Добили су и 6 монтажних кућа за избеглице, а од министарства пољопривреде 30 трактора, а сама општина је предвидела 30 милиона динара помоћи пољопривредницима.

 

Миливоје Доловић, заменик председника општине Лучани, истакао је да власт добро функционише, као и да су имали проблема око смене начелника општинске управе, Јована Ковачевића. У вези са тим,  расписан је конкурс за избор новог начелника.

 

Регистрација стамбених заједница

 

Слободан Јоловић, председник Савета МУО, нагласио је да је са ступањем на снагу  Закона о становању и одржавању стамбених зграда прописана обавеза скупштина или савета зграда да у року од 6 месеци од дана почетка Регистра изврше регистрацију својих стамбених заједница. На ову тему, у МУО, одржан је састанак свих лица који су задужени за ове послове. Да би се убрзао поступак, потребно је спровести једну ширу кампању. Предложио је да локалне самоуправе преко својих сајтова, поделом флајера, локалних медија, и на други начин, утичу на станаре да региструју своје стамбене заједнице. На територији Града Чачка, до сада је регистровано 10 стамбених заједница, Горњег Милановца 2, Лучана 2, док на територији Ивањице нема регистрованих.

 

Спровођење Закона о озакоњењу

 

Слободан Јоловић, председник Савета МУО упознао је присутне са тиме да ће на тему  примене Закона о озакоњењу бити одржан посебан састанак, на који ће бити позвана лица која су задужена за ове послове.

Четврта редовна седница Савета МУО
Ова веб локација користи колачиће да побољша ваше искуство. Коришћењем ове веб странице прихватате нашуПолитика приватности.
Прочитај више