Начелници округа састали се у Пироту

Четврта редовна седница Савета МУО
29/09/2017
Савет Моравичког округа одржан у Милановцу
10/11/2017

Начелници округа састали се у Пироту

Пирот – Начелници управних округа јужно од Дунава и Саве одржали су јуче састанак у Пироту  на којем је, између осталог, било речи о томе како да начелници управних округа на ефикаснији начин допринесу функционисању државе на територији коју покривају.

Након састанка одржаног пре два месеца у Нишу са Бранком Ружићем министром државне управе и локалне самоуправе, начелници управних округа су добили сагласност да се састају и сами делегирају одређена питања из делокруга њиховог рада па ће то чинити сваких петнаест дана у дугом управном округу. То су учинили прошле недеље у Панчеву за подручје Војводине а јуче су се састали јужно од саве и Дунава у Пироту.

„Сагледавајући улогу и могућност управних округа у функционисању државне управе са сигурношћу се може рећи да се ради о неискоришћеном ресурсу. У том правцу предложили смо министру одговарајуће кораке како би дали пуни допринос повећању ефикасности, економичности и рационалности државне управе која ће као модеран систем бити у служби грађана”, изјавио је за ГЗС Слободан Јоловић, начелник Моравичког управног округа.

На састанку су истакнута и нека питања која, сматрају начелници, треба решити у скалду са постојећом законском регулативом, као што су недостављање директива и инструкција начелницима управних округа ради праћења примене од стране подручних јединица органа државне управе, средства за материјалне трошкове су преусмерена из управних округа у буџете министарства што се показало да није рентабилно, економично и ефикасно, начелници нису укључени у рад координационе комисије за праћење примене Закона о инспекцијском надзору иако су најбоље упућени у стање „на терену“, истакнут је и проблем дотрајалих возила, безбедности у саобраћају и високих трошкова одржавања како у окрузима тако и у инспекцијским службама.

,,Како су начелници управних округа функционери које именује Влада РС и чији је један од основних задатака спровођење политике Владе на територији управног округа, било би крајње одговорно и професионално да службе протокола приликом посете високих функционера, представника министарстава и Владе, приоритетно контактирају и о посети обавесте начелника управног округа у циљу припреме доласка. На тај начин се шаље слика јасно уређеног система у коме свако зна свој задатак и где изненађења нису могућа”, закључили су начелници у писму које су упутили министру Ружићу.

 

„Читав систем функционисања управних округа, а самим тим и државне управе, може се унапредити без већих потешкоћа применом већ постојећих законских и подзаконских прописа. Међутим, тиме нису исцрпљени сви механизми за побољшање улоге и положаја управних округа у реформисању јавне управе“, каже Јоловић.

Он додаје да би подизањем лествице, у смислу давања одређених овлашћења начелницима у области међународне сарадње, што би за последицу имало лакши и бржи приступ различитим европским фондовима, а изменом закона управни окрузи би могли постати озбиљна полуга у котроли трансверних средстава из републике ка локалним самоуправама, јер тренутно обесмишљена локална буџетска инспекција добила би пуни смисао и сврху постојања пошто јој је сад послодавац, налогодавац и другостепени орган председник општине.

„Чињеница је да је препозната недвосмислена намера и воља да се о проблемима на нивоу управних округа разговара, као и жеља да се исти решавају, јасан је показатељ пута ка стварању нове и модерне државне управе, доступне сваком грађанину. Стављајући на располагање своје знање и искуство на том путу, начелници управних округа ће бити сигурни партнери Влади и грађанима, спремни на посвећен и професионалан рад“, закључио је Јоловић преносећи утиске са састанка у Пироту.

Следећи овакав састанак планиран је у првој половини новембра месеца у Чачку а на њега ће бити позвани и начелници са подручја Косова и Метохије.

%d bloggers like this: