Ажурирање адресног регистра посао од великог значаја
ДРУГА СЕДНИЦА САВЕТА МУО
Ажурирање адресног регистра посао од великог значаја
ДРУГА СЕДНИЦА САВЕТА МУО

ПРВА СЕДНИЦА САВЕТА МУО

ПРВА СЕДНИЦА САВЕТА МУО ОДРЖАНА 19.02.2019. ГОДИНЕ У ЛУЧАНИМА

 

Седницом председава  мр Слободан Јоловић, председник Савета Моравичког управног округа, а записник води Слађана Спасовић, секретар Савета Моравичког управног округа.Седници присуствују чланови Савета: Милун Тодоровић, градоначелник Града Чачка, Дејан Ковачевић, председник општине Горњи Милановац, Зоран Лазовић, председник општине Ивањица, Миливоје Доловић, председник општине Лучани.Савету присуствују: Проф. Др Зорана Михаиловић, потпредседница Владе Републике Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, државни секретари: Имре Керн, Миодраг Поледица, Зоран Лакићевић, Александра Дамјановић и Саша Стојановић, помочници министарке: Јованка Атанацковић, Лазар Радаковић, Зоран Илић, Ђорђе Милић, Лепосава Сојић, Зоран Пузовић, помоћник генералног директора за саобраћај, вучу и одржавање возних средстава, Мирољуб  Јевтић, генерални директор „Инфраструктура железница Србије“ АД, Зоран Дробњак, директор „Путева Србије“, Југослав Јовић, директор „Србија воз“, Душан Гарибовић, директор Србија карго“, Мирослав Стојичић, директор „Железнице Србије а.д.“, Петар Одоровић, директор Дирекције за железнице, Александар Сенић, директор Сектора за управљање изградњом и стручни надзор „Коридори Србије“, Небојша Шурлан, директор Грађевинске дирекције Србије, Борко Драшковић, директор Републичког геодетског завода,  Небојша Бежанић, начелник Градске управе у Чачку, Дејан Вељовић, начелник општинске управе у Горњем Милановцу, Бојана Главинић, начелник општинске управе у Ивањици, Милија Миленковић, директор ЈП „Драгачево путеви“ из Гуче, Слободанка Вукићевић, шеф  Одељења за  урбанизам, грађевинарство, имовину и инспекцијске послове и Миодраг Радивојевић, директор Службе за  катастар непокретности  у Чачку.

 

Реализација капиталних државних пројеката и послова од посебне важности на подручју Моравичког управног округа

 Слободан Јоловић, председник Савета Моравичког управног округа, указао је на велики значај реализације капиталних државних пројеката и послова на територији Моравичког управног округа. Према његовим речима, од посебне важности је почетак радова на Коридору 11, деонице Прељина-Пожега, активности на изградњи Моравског коридора, Прељина- Појате, као и отварање Аеродрома Лађевци за цивилни саобраћај. Наведени капитални пројекти имаће огроман значај за јединице локалних самоуправа на територији Моравичког управног округа, Златиборски, Колубарски, Шумадијски и Рашки округ и Републику Србију. Када су у питању послови везани за озакоњење објеката и регистрацију стамбених заједница, према његовим речима, они се са више или мање успеха одвијају у локалним самоуправама. Обавестио је присутне да ће у седишту Моравичког управног округа, у Чачку, 20. фебруара, бити одржан састанак у вези  ажурирања Адресног регистра, коме ће присуствовати и Вукашин Гроздић из Кабинета председнице Владе Републике Србије.

 

Значајни пројекти локалних самоуправа са подручја Моравичког управног округа у 2019/20 години за које ЛС очекују помоћ од државе, односно Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре.

Проф. др Зорана Михајловић, потпредседница Владе Републике Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, обраћајући се присутнима, најпре се захвалила  Слободану Јоловићу, начелнику Моравичког управног округа, на уводном излагању, а затим поздравила све учеснике састанка. Обавестила је присутне да се наставак изградње Коридора 11, на релацији Прељина – Пожега, очекује у марту 2019. године. Инвеститор овог пројекта је предузеће ЈП „Путеви Србије“. Влада РС је потписала комерцијални уговор о условима финансирања са кинеском „Ексим“ банком, а „СССС“ је фирма која ће изводити радове. Када је у питању изградња Моравског коридора од Прељине до Појата, навела је да Влада Републике Србије планира да почне са изградњом и тог дела ауто-пута. Са министарством финансија у току су преговори  око финансирања овог пројекта. Овај део ауто- пута дугачак је 110 км и спојиће Чачак и Западну Србију са Коридором 10, а повезиваће подручје на коме живи више од 500.000 становника и послује 21.000 предузећа.

 

Милун Тодоровић, градоначелник Града Чачка, најпре је поздравио све присутне, а затим истакао да Град Чачак не касни са неопходним активностима, када је у питању изградња Коридора 11, Прељина-Пожега и Моравског коридора. Извршили су експропријацију земљишта и очекују доношење решења, како би се поступак окончао. Поднели су и захтеве за локацију. Према његовим речима, за Град Чачак је од посебне важности стављање у функцију аеродрома Лађевци у цивилне сврхе, јер би то имало огроман значај за ову средину. Један од битних циљева ове локалне самоуправе је и изградња станова за припаднике органа безбедности, као и изградња Моравског коридора. До сада су евидентирана 422 захтева за изградњу станова припадника снага безбедности, а Град Чачак већ има уређену локацију за те намене. Информисао је присутне да се завршетак радова на вијадукту, на обилазници код Чачка, односно санација три оштећена стуба, очекује до краја априла 2019. године. До завршетка санације, саобраћај ће бити измештен на алтернативни пут. Истакао је да је у току припрема пројекта саобраћајне сигнализације. Како би ти послови били окончани, према његовим речима, неопходни су услови Инфраструктуре железнице Србије, обзиром да ће алтернативни пут прелазити преко железничке пруге.

 

Мирољуб Јевтић, генерални директор „Инфраструктура железнице Србије“, истакао је да су већ започети радови тако да ће током јуна месеца бити пуштени у  потпуну функцију два аутоматска пружна прелаза Мршинци и Балуга. Истакао  је и да  са градоначелником Чачка имају договор око једног пешачког надвожњака који се налази у улици Браће Станић и две денивелације у ул. Хајдук Вељкова и Кључкој.

 

Проф. др Зорана Михајловић, потпредседница Владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, обавестила је присутне да је Влада РС прошле недеље донела одлуку да аеродром Лађевци постане мешовити, односно цивилно – војни аеродром и да  ће председник Србије, Александар Вучић, приликом планиране посете Краљеву, потписати уговор са оператером за цивилни сектор, како би  Аеродром Лађевци био отворен за путнички саобраћај. Од тог тренутка започеће радови на проширењу писте као и на повећању безбедности саобраћаја. Вредност ове инвестиције  је 8,6 милиона евра. Планирано је да радови буду завршени до јуна месеца како би цивилни саобраћај могао нормално да се одвија. Аеродром Лађевци ће добити статус мешовитом међународног аеродрома, који ће поред нишког и београдског аеродрома бити од огромног значаја за целу нашу земљу. Када је у питању изградња Моравског коридора, Прељина-Појате, истакла је да је планиран почетак радова, а експропријација земљишта је у току. Инвеститор овог пројекта ће бити ЈП „Србија путеви“.

 

Дејан Ковачевић, председник општине Горњи Милановац, поздрави је све присутне и захвалио се што је на територији Моравичког управног округа поново заказан састанак на ову тему. Када су у питању инвестиције, за општину Горњи Милановац најбитнија је петља код Такова и изградња приступних саобраћајница.  Осим тога, према његовим речима, општина у буџету не располаже новчаним средствима која су неопходна за припрему пројектне документације. Обзиром да пројектна документација, коју је радио Саобраћајни институт ЦИП не може бити искоришћена, упутио је захтев Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре за обезбеђивање потребних финансијских средстава. Навео је и проблем регионалног пута Горњи Милановац – Шилопај, у дужини око 3 км. Рок за завршетак радова је крај 2019. године, а за реализацију овог пројекта задужено је ЈП „Путеви Србије“. Истакао је да ће за изградњу кружног тока, на уласку у општину Горњи Милановац, пројектно-техничка документација бити завршена  за 15 дана. Навео је да је већ извршена експропријација земљишта. Рок за за завршетак радова је до краја 2019. године, а реализација пројекта је поверена ЈП „Путеви Србије“. Када је у питању озакоњење објеката, на територији општине Горњи Милановац, као највећи проблем, појавио се заштићени појас „Луњевица“, у коме се налази скоро 700 објеката, који су махом грађени 80-их година. У сарадњи са Министарством одбране, и тај део посла се приводи крају. Истакао је и да општина Горњи Милановац има  опредељену локацију на којој би се градили станови за припаднике органа безбедности, која се налази у већ постојећем комплексу зграда,  па би се одмах могло почети са извођењем  радова. До сада је, према његовим речима, пристигло укупно 19 захтева.

 

Проф. др Зорана Михајловић, потпредседница Владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, задужила је помоћника министра Ђорђа Милића, да у сарадњи са секретарком министарства Мајом Матијом обезбеде средства и да се током 2019. године припреми пројектно-техничка документација, а да Јавно предузеће „Путеви Србије“ планира финансијска средства за 2020. годину за радове на рехабилитацији 4,3 км постојећег државног пута и изградњи 4,5 км новог пута.

 

Зоран Лазовић, председник општине Ивањица, најпре је поздравио све присутне, а затим се захвали Влади Републике Србије што је у ову локалну самоуправу уложила  значајна новчана средства. Истакао је да је доста уложено у Дом здравља, нови центар за хемодијализу,  вртић, гасификацију, као и неке друге пројекте. Упознао је присутне са чињеницом да општина Ивањица има 19 месних заједница, да је територија општине веома разуђена, са преко 1100 км некатегорисаних путева. Према његовим речима, током прошле, а и ове године, због великих снежних падавина на овој територији била је проглашена ванредна ситуација и том приликом им је у помоћ притекла војска Републике Србије. Истакао је да је неопходно предузети све мере како би се ова општина што више развијала, спречила миграција становника са ове територије и поспешио развој туризма и сточарства, јер за то постоје изузетно повољни услови. Скренуо је пажњу и на проблеме које имају са трасом пута Ивањица- Девићи, дужине 8,3 км, а вредност инвестиције је око 280 милона. Рок за завршетак радова је до краја 2019. године. Пут је у катастрофалном стању и становници који га користе се налазе у веома незгодној ситуацији. Истакао је да имају готов пројекат  али немају финансијска средства за његову реализацију.

 

Проф. др Зорана Михајловић, предложила  је да изградњу ове путне трасе, финансирају Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре и ЈП „Путеви Србије“, као  и да се почне са извођењем радова на терену.

 

Слободан Јоловић, начелник Моравичког управног округа, захвалио се у своје и име градоначелника и председника општина потпредседници Владе и њеним сарадницима на посети, садржајном, конкретном, конструктивном састанку, и поновио  важност и значај за укупан економски развој овог дела Србије, посебно Моравичког округа, изградњу аутопутева и аеродрома, председнику и Влади на подршци у реализацији, као и на обећаној помоћи свим локалним самоуправама у изградњи  регионалних и локалних путева и објеката, пружних прелаза, зграда за становање и др. Јоловић је замолио потпредседницу Владе да са њеним сарадницима, а како је и договорено, одржи посебан састанак са председником општине Лучани и његовим сарадницима, као домаћином, као што је то прошле године учињено у Чачку, а њега, градоначелника Чачка и председнике општина Горњи Милановац и Ивањица ослободи присуства због обавеза које су унапред заказане за исти дан.

 

Миливоје Доловић, председник општине Лучани, информисао је присутне о приоритету завршетка спортске дворане и о могућностима за прибављање недостајући 35 милиона динара. У свом излагању осврнуо се и на поступак озакоњења нелегално саграђених објеката и указао на потребу да овај посао мора обављати одређен број лица, како би се успешно спроводио. Истакао је да је неопходно завршити све радове на реконструкцији државних путева који су започети 2018. године. Претходне године, према његовим речима, у овај пројекат је уложено 150 милиона динара, а у 2019. години биће уложено још 300 милиона. Рок за завршетак ових радова је крај 2019. године, а реализација пројекта је поверена ЈП „Путеви Србије“. За ову локалну самоуправу, према речима Доловића, веома је битна реконструкција постојеће водоводне и канализационе мреже и решавање проблема услова за пројектовање. Осим тога, према његовим речима, неопходно је решити и  проблем започете а незавршене пословно-стамбене зграде, која се налази на самом уласку у општину, чија је градња започела још 1992. године, а заустављена 1995. године, због недостатка финансијских средстава. Указао је и на неопходност повећања безбедности саобраћаја на регионалном путу Кратовска стена- Краљево, испред тунела.

 

Зорана Михајловић, потпредседница Владе и министарка, реагујући на излагање председника општине Лучани, указала је на важност спровођења поступка озакоњења и изразила уверење да ће Влада Републике Србије дати сагласност на продужење трајања уговора за лица ангажована на пословима озакоњења. За послове рекострукције водоводне и канализационе мреже, задужила је Јованку Атанацковић, помоћника министра грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, да координира са запосленима у Одељењу за урбанизам општине Лучани и представницима ЈП „Путеви Србије“, како би мрежа била обухваћена пројектном документацијом. Државна секретарка, Александра Дамјановић, задужена је да помогне општини Лучани у завршетку пословно-стамбене зграде, а ЈП „Путеви Србије“ наложено је да у наредних месец дана размотри 3 варијанте, које ће доставити Министарству, грађевинарства, саобраћаја  и инфраструктуре, а односе се на повећање безбедности саобраћаја на регионалном путу Кратовска пећина-Краљево, испред тунела.

ПРВА СЕДНИЦА САВЕТА МУО
Ова веб локација користи колачиће да побољша ваше искуство. Коришћењем ове веб странице прихватате нашуПолитика приватности.
Прочитај више