ПРВА СЕДНИЦА САВЕТА МУО
1. МАРТ СВЕТСКИ ДАН ЦИВИЛНЕ ЗАШТИТЕ
ПРВА СЕДНИЦА САВЕТА МУО
1. МАРТ СВЕТСКИ ДАН ЦИВИЛНЕ ЗАШТИТЕ

ДРУГА СЕДНИЦА САВЕТА МУО

ДРУГА СЕДНИЦА САВЕТА МУО ОДРЖАНА 20.02.2019. ГОДИНЕ У ЧАЧКУ

 

Другом редовном седницом Савета Моравичког управног округа, у 2019. години, председава мр Слободан Јоловић, председник Савета Моравичког управног округа, а записник води Слађана Спасовић, секретар Савета Моравичког управног округа. Седници Савета присуствују: Вукашин Гроздић, из Кабинета председнице Владе РС, задужен за послове ажурирања адресног регистра, Јадранка Достанић, заменик председника општине Горњи Милановац, Милица Дачић, заменик градоначелника Града Чачка, Дејан Вељовић, начелник општинске управе у Горњем Милановцу, Бојана Главинић, начелник општинске управе у Ивањици, Милошевић Зорица, помоћник председника општине Лучани, Вујичић Зоран, шеф Одсека инспекције у Лучанима, Јечменић Драган, председник Комисије за именовање назива улица и тргова, Павловић Милан, члан Комисије  из СКН Ивањица, Бојана Главинић, начелник општинске  управе у Ивањици, Љубинка Принчевац, радник Одељења за узрбанизам у Ивањици, Небојша Бежанић, начелник Градске управе за опште и заједничке послове у Чачку, Горан Даничић, начелник Одељења за опште послове у општини Горњи Милановац.

 

Председник Савета Моравичког управног округа, Слободан Јоловић, отварајући другу редовну седницу Савета, најпре је поздравио Вукашина Гроздића из Кабинета председнице Владе Републике Србије, Ане Брнабић, који је непосредно задужен за послове ажурирања Адресног регистра и све присутне.

 

Ажурирање адресног регистра

 

Слободан Јоловић, председник Савета Моравичког управног округа, истакао је да је циљ овог састанка да се изврши пресек стања и дају одговори на евентуална спорна питања, како би се послови око ажурирања адресног регистра привели крају. Истакао је да је 31. јануара, у Костолцу, одржан састанак начелника управних округа, а једна од тема тог састанка била је ажурирање адресног регистра. Према његовим речима, до краја 2018. године требало је спровести прву, а током 2019. године другу фаза ажурирања адресног регистра.

 

Небојша Бежанић, начелник Градске управе за опште и заједничке послове у Чачку, истакао је да је упознат са обавезама везано за реализацију Уредбе о адресном регистру. Навео је да је у Чачку формирана комисија за давање назива улица и тргова, али ти називи још увек нису коначни.

 

Јадранка Достанић, заменик председника општине Горњи Милановац, истакла је да реализација Уредбе о адресном регистру захтева велики посао, да су општине на територији Моравичког управног округа доста разуђене, па и та чињеница, између осталог,  представља додатни проблем. Навела је да су саставили предлог Одлуке и да комисија за именовање назива улица и тргова сутра заседа.

 

Дејан Вељовић, начелник општинске управе у Горњем Милановцу, истакао је да предлог Одлуке обухвата велики број насељених места и да је остало да се утврде називи за још 35 улица у самом граду.

 

Бојана Главинић, начелник општинске управе у Ивањици, навела је да су од укупно 49 насељених места на територији општине, обрађена 32, (65,31 % насеља). Материјал је веома обиман. До сада је обрађено 529 предложених улица и 163 засеока, од укупно 709 улица и 228 засеока. Процентуално одрађен је већи део посла, јер су до сада радили обимније елаборате. У достављеном елаборату уличног система, пронашли смо много пропуста и грешака, тако да се сада врши исправка истог. Изразила је очекивања да ће послови око ажурирања адресног регистра бити у најскорије време окончани.

 

Зорица Милошевић,  помоћник председника општине Лучани, истакла је да се почело са радом на примени адресног регистра  током 2018. године. Формирана је комисија која је већ одржала неколико састанака. У овај поступак, током 2019. године укључили су се и савети месних заједница

 

Зоран Вучићевић, шеф Одсека инспекције у Лучанима, навео је да је током 2018 и 2019. године одржано 4-5 састанака на тему ажурирања адресног регистра. На овој територији има 650 улица у 38 месних заједница и 110 засеока. Истакао је да су доставили тражене податке Републичком геодетском заводу. Неке месне заједнице су имале одређене примедбе, али су и та питања решили.

 

Слободан Јоловић, председник Савета Моравичког управног округа, скренуо је пажњу присутнима да приликом давања назива улица воде  рачуна о свим чињеницама, као и о историјској улози појединих лица чија би имена била коришћена за означавање  улица и тргова. Неки називи улица могу изазвати негативну реакцију грађана, што свако треба избећи. Потребно је убрзати активности на ажурирању адресног регистра, како би се послови у вези са тим окончали у што краћем року. Замолио је Вукашина Гроздића, из Кабинета Председнице Владе, задуженог за послове ажурирања адресног регистра, да се обрати присутнима и да одговоре на питања и нејасноће са којима се они срећу, везано за ажурирање адресног регистра.

 

Вукашин Гроздић се захвалио на позиву за овај састанак и  истакао да су на ову тему већ одржали један у Златиборском управном округу. Навео је да су том састанку присуствовала углавном сва лица која су и данас присутна овде. Истакао је да се на нивоу Србије, у већој или мањој мери спроведе активности на ажурирању адресног регистра. Влада РС је ангажовала 30 људи који су радили на елаборатима, како би у локалним самоуправама све улице могле добити своје називе. Истакао је да је у октобру 2018. године, Моравички управни округ добио елеборат, како би га спровео. Осврнуо се на стање у локалним самоуправама и истакао да је охрабрен резултатима које су постигнути у општини Горњи Милановац. Сада има 249 улица без назива. У Ивањици је, према његовим речима, такође добра ситуација, као и у Лучанима. Након окончања послова на ажурирању адресног регистра, уследиће промена докумената грађана. Истакао је да ће Влада РС финансирати израду табли са називима улица. Како би трошкови били што мањи ићи ће се на обједињену јавну набавку, а са МУП-ом је постигнут договор  на који начин ће грађани бити обавештени о промени личних докумената.

 

Слободан Јоловић, председник Савета Моравичког управног округа, захвалио се Вукашину Гроздић што је присуствовао данашњем  састанку и изразио очекивања да је својим излагањем и одговорима на питања, у великој мери помогао лицима из локалних самоуправа да реше одређене дилеме везано за ажурирање адресног регистра.

ДРУГА СЕДНИЦА САВЕТА МУО
Ова веб локација користи колачиће да побољша ваше искуство. Коришћењем ове веб странице прихватате нашуПолитика приватности.
Прочитај више