ДРУГА СЕДНИЦА САВЕТА МУО
Трећа седница колегијума
ДРУГА СЕДНИЦА САВЕТА МУО
Трећа седница колегијума

1. МАРТ СВЕТСКИ ДАН ЦИВИЛНЕ ЗАШТИТЕ

Окружни штаб за ванредне ситуације Моравичког округа свечаном седницом у Чачку обележио 1. март – Светски дан цивилне заштите.


Обележавање 1. марта,  Светског дана цивилне заштите, установљено је 1990. године одлуком Генералне скупштине Међународне организације цивилне заштите (ICDO) са циљем да се скрене пажња широј јавности на витални значај цивилне заштите и развијања свести о значају припремљености за превентивне и самозаштитне мере и поступке у случају елементарних непогода, техничко-технолошких несрећа и других несрећа и опасности, речено је на садржајно изнетој презентацији тим поводом.

Према међународним стандардима, цивилна заштита представља организован одговор државе на опасности које угрожавају становништво, материјална добра и животну средину.

У име наше државе, Сектор за ВС МУП-а Србије је носилац израде националне процене угрожености и плана заштите и спасавања у оквиру којег се планирају, организују и реализују све мере и задаци цивилне заштите као што су: евакуација, склањање, збрињавање, прва и медицинска помоћ, РХБ заштита, заштита од пожара, спасавање од поплава, асанација и послови уништавања неексплодираних убојних средстава.

Слободан Јоловић, комадант Окружног штаба, рекао је да у Моравичком округу цивилна заштита поново добија на значају, како интензивно се ради на њеном јачању, и да представља целовит систем и најшири облик организовања, припремања и учешћа становништва у хуманитарним активностима и задацима заштите и спасавања.

„Услед честих појава ванредних ситуација препознајемо значај и улогу цивилне заштите за успостављање правовременог и ефикасаног одговора на све изазове и опасности које имају становници Чачка, Милановца, Ивањице и Лучана. Протеклих година Моравички округ посебно су задесиле поплаве, а имали смо и велики број пожара. Захваљујући ангажовању државе и локалних самоуправа доста је уложено средстава и урађено на превенцији како би се ови ризици значајно смањили и, пре свега,  спасили људски животи и материјална добра. У Моравичком округу формиране су, попуњене, опремљене и обучене и специјализоване јединице цивилне заштите којима руководи Окружни штаб, а цивилна заштита се организује и на нивоу јединица локалних самоуправа. У току је процес формирања јединица цивилне заштите опште намене, попуна, опремање, обука и постављање повереника по насељеним местима у Граду Чачку и општинама Горњи Милановац, Лучани и Ивањица“, нагласио је Јоловић и додао:

„Пред целокупним системом заштите и спасавања у Републици Србији, посебно у Моравичком округу, стоје нови изазови, ризици и претње које доносе ванредне ситуације којима треба на адекватан начин одговорити у будућности. То захтева реформу постојећих и формирање нових оперативнијих структура цивине заштите и још већу нашу и посвећеност свих субјеката заштите и спасавања на овим пословима, јасну законску регулативу, прецизне надлежности, обавезе и одговорности  које ће се строго поштовати а несавесни и неодговорни санкционисати“.

„Желим посебно да истакнем да смо на унапређењу система цивилне заштите у Моравичком округу последњих неколико година видно напредовали. Иако још увек недовољна, далеко је већа техничка опремљеност и обученост специјализованих јединица цивилне заштите, Чачак је данас признат и у републичким размерама, Горњи Милановац га прати у стопу, Лучани бележе значајне активности а и Ивањица је кренула са мртве тачке“, каже комадант Окружног штаба за ВС.

Поводом 1. марта – Светског дана цивилне заштите, за успешно извршавање задатака заштите и спасавања, савесно, одговорно и професионално вршење послова цивилне заштите на нивоу Моравичког округа, посебно је похвалио Ватрогасноспасилачки батаљон Одлења за ванредне ситуације МУП-а Србије Полицијске управе у Чачку, и Јединицу цивилне заштите опште намене Градског штаба града Чачка.

Драгиша Броћић, начелник Окружног штаба за ванредне ситуације, упознао је присутне са одредбама новог Закона о смањењу катастрофа и управљању ванредним ситуацијама.

Седници Окружног штаба присуствовали су и начелници градског штаба града Чачка, општинских штабова Горњег Милановца и Ивањице и заменик комаданта Општинског штаба Лучана.

1. МАРТ СВЕТСКИ ДАН ЦИВИЛНЕ ЗАШТИТЕ
Ова веб локација користи колачиће да побољша ваше искуство. Коришћењем ове веб странице прихватате нашуПолитика приватности.
Прочитај више