Моравички округ номинован за још једно високо међународно признање
РЕПУБЛИЧКИ ИНСПЕКТОРИ МОРАВИЧКОГ ОКРУГА У ПРОШЛОЈ ГОДИНИ ИЗВРШИЛИ 15.403 КОНТРОЛЕ
Моравички округ номинован за још једно високо међународно признање
РЕПУБЛИЧКИ ИНСПЕКТОРИ МОРАВИЧКОГ ОКРУГА У ПРОШЛОЈ ГОДИНИ ИЗВРШИЛИ 15.403 КОНТРОЛЕ

ПРВА СЕДНИЦА САВЕТА  МУО

ПРВА СЕДНИЦА САВЕТА  МУО одржана 31.01.2020. године у Чачку

Првом редовном седницом Савета Моравичког управног округа, у 2020. години, председава мр Слободан Јоловић, председник Савета Моравичког управног округа, а записник води Слађана Спасовић, секретар Савета Моравичког управног округа. Седници Савета присуствују: Владан Милић, помоћник градоначелника Града Чачка, Дејан Ковачевић, председник општине Горњи Милановац, Зоран Лазовић, председник општине Ивањица, Ненад Главинић, помоћник председника општине Ивањица, Милош Јовичић, заменик председника општине Лучани, Слађана Парезановић, руководилац Школске управе у Чачку, Мирјана Ненадић, директор Техничке школе у Ивањици, Владимир Бошковић, председник Школског одбора и Милан Златић, председник Синдикалне организације у Техничкој школи у Ивањици.

Извештај о раду Савета и Стручне службе Моравичког управног округа у 2019. години

 

Слободан Јоловић, председник Савета Моравичког управног округа, упознао је присутне са чињеницом да округ сваке године, почетком јануара, доставља Министарству државне управе и локалне самоуправе извештај о раду Савета и Стручне службе. Тај извештај садржи све неопходне податке који су битни за рад округа.

Како није било примедби на исти, Извештај о раду Савета и Стручне службе Моравичког управног округа  за 2019. годину, је једногласно усвојен.

Доношење Плана рада Савета Моравичког управног округа за 2020. Годину

 

Слободан Јоловић, председник Савета Моравичког управног округа, представио је присутнима План рада Савета Моравичког управног округа за 2020 годину. Планом је предвиђено да се одржи 7 седница Савета, прва у јануару, у Чачку, друга у марту, у Горњем Милановцу, трећа у јуну, у Чачку, четврта у јулу, у Лучанима или Гучи, пета у септембру, у Чачку, шеста у октобру, у Ивањици и седма у децембру, у Чачку. Планом је предвиђено да се по потреби могу заказати и одржати и ванредне седнице Савета, у зависности од актуелности појединих тема.

Како није било примедби на План рада Савета Моравичког управног округа за 2020. годину, исти је једногласно усвојен.

Организација заједничких састанака са представницима Владе и државних институција на тему припреме пројеката за спровођење програма Владе Републике Србије „Србија 2025“

 

Слободан Јоловић, председник Савета Моравичког управног округа, подсетио је присутне да је Влада Републике Србије представила програм Владе под називом „Србија 2025“. Тај програм обухвата активности Владе које ће се спроводити у наредних 5 година а тичу се  изградње  инфраструктуре, водовода, канализације  заштите животне средине и других актуелних питања. Указао је на могућност  да се организују састанци са представницима Владе и директорима предузећа, како би се  размотрила одређена питања која су од виталног значаја за поједине локалне самоуправе.

Дејан Ковачевић, председник општине Горњи Милановац, истакао је да је његова општина кренула у одређеном правцу, када је у питању реализација плана Владе Републике Србије „Србија 2025“, из којих разлога није потребно одржавати неки посебан састанак са представницима Владе.

Зоран Лазовић, председник општине Ивањица, сагласио  се претходном констатацијом.

Разматрање дописа Техничке школе Ивањице бр. 375 од 21.01.2020. године која се противи изградњи нове Техничке школе у Ивањици у складу  са захтев општине Ивањица 01 Бр 350-272020 од 14.01.2020. године

 

Слободан Јоловић, председник Савета Моравичког управног округа, упознао је присутне са писмом које је добио од  Техничке школе у Ивањици. Обратили су му се, као начелнику округа, са молбом да им помогне у решавању проблема везано за изградњу нове Техничке школе. У писму је наведено да је на седници  Наставничког већа и Школског одбора једногласно одлучено да се  одбије захтев Општине Ивањица у вези са изградњом нове зграде Техничке школе. Председник Савета Моравичког управног округа позвао је присутне представнике школе да се изјасне о спорним питањима.

Мирјана Ненадић, директор Техничке школе у Ивањици, истакла је да је у вези захтева општине Ивањица, одржана седница Школског одбора и ванредна седница Наставничког већа, на којима је заузет јединствен став да се одбије захтев општине, а њој као директору школе, ускраћено овлашћење да потпише било какав документ у вези  изградње нове школе. Скренула је пажњу на одређена спорна питања која  су садржана у предлогу општине Ивањица.

Владимир Бошковић, председник Школског одбора, истакао је да директорка нема ни законски основ за потписивање сагласности, нарочито имајући у виду чињеницу да се не зна да ли је зграда Техничке школе у власништву Министарства просвете или општине. Из тих разлога су и упутили захтев министарству просвете, ради изјашњења по том питању. Стара школа, према његовим речимна, представља споменик културе и она је веома битна за ову локалну самоуправу. Осим тога, према његовим речима, нова школа, на основу  достављеног предлога, не би испуњавала ни стандарде који се тичу безбедности ученика.

Ненад  Главинић, помоћник председника општине Ивањица, истакао је  да је општина упутила Техничкој школи захтев, али да из школе нису добили никакву повратну информацију, односно нису  достављени захтеви школе по питању потребне квадратуре, као и других чињеница који су битни за нормалан рад школе. Општина је од Владе Републике Србије добила одређена новчана средства, а део тих средстава је опредељен за изградњу нове школе. Ово је, према његовим речима, свакако  прилика која се ретко указује и коју треба искористити.Техничка школа је морала да достави своје захтеве, како би се исти размотрили и нашло неко компромисно решење, које би било од општег интереса.

Милан Златић, председник Синдикалне организације, навео је да је тачан податак да су од општине добили захтев, али у том захтеву нема података о томе шта Техничка школа конкретно добија изградњом нове зграде. Ми нисмо апсолутно против изградње и сматрамо да ипак треба постићи неки компромис.

Слободан Јоловић, председник Савета Моравичког управног округа, истакао је, након изјава представника Техничке школе у Ивањици, да у суштини, у конкретном случају, не постоје неки већи проблеми и да се може постићи компромис који би био у општем интересу, а нарочито у интересу ђака. У сваком случају, треба искористити новчана средства која је држава определила за те намене, јер се не указује често прилика за тако нешто. Предложио је председнику општине Ивањица  да са сарадницима и представницима, а ако је потребно и свим  запосленима у Техничкој школи, одржи састанака и усагласи све недоумице как оби се створили сви неопходни  предуслови за реализацију овако значајног пројекта, а што је прихваћено од стране свих присутних овој седници.

Разматрање иницијативе за производњу и емитовање „Хронике Моравичког округа“ на регионалним и локалним телевизијама на подручју округа

  

Слободан Јоловић, председник Савета Моравичког управног округа, истакао је да треба размотрити могућност да се  направи једна емисија која би се једном седмично емитовала и репризирала на регионалним и локалним телевизијама, а која би садржала прилоге о свим важним догађајима са територије округа. Предложио је да се одржи један састанак са представницима локалних и регионалних телевизија, како би се размотрио овај предлог, као и питање везано за начин финансирања емитовања.

Са предлогом председника Савета Моравичког округа, сложили су се и присутни представници локалних самоуправа.

Разматрање номинације за награду „Постигнућа 2020“ и позива на презентацију Моравичког округа као регије 17. априла 2020. године у Лондону

Слободан Јоловић, председник Савета Моравичког управног округа, обавестио је присутне да је од координатора програма „Постигнућа 2020“ добио писмо, у којем га обавештава да је Моравички округ номинован за међународну награду „Постигнућа 2020“ као динамично растућа регија која показује значајна достигнућа и позива га да 17. априла 2020. године посети Лондон. Позвао је присутне председнике општина, да дају  свој допринос  на тај начин што би представили своје локалне самоуправе, и заједно са њим присуствовали додели награде у Лондону. Номиновање Моравичког управног округа за ову престижну награду имало би позитивне ефекте на страна улагања  на територији округа, а свакако и за развој туризма на овој територији.

Присутни представници локалних самоуправа истакли су да је то свакако добра идеја, али да због одржавања републичких и локалних избора током априла 2020. године, нису у могућности да се одазову позиву.

ПРВА СЕДНИЦА САВЕТА  МУО
Ова веб локација користи колачиће да побољша ваше искуство. Коришћењем ове веб странице прихватате нашуПолитика приватности.
Прочитај више