Од јула информациони систем еЗУП у све четири локaлне самоуправе Моравичког округа
Пета седница колегијума
Од јула информациони систем еЗУП у све четири локaлне самоуправе Моравичког округа
Пета седница колегијума

Жена први директор Пољопривредне задруге у Велесу

Гуча/Велес – Радмила Николић, дипломирани економиста из Пожеге, изабрана за првог директора ПЗ „Велес“ у Велесу, а Новит Ивановић, дипломирани инжињер агрономије из Беча, пореклом из овог драгачевског села, за првог председника Скупштине која ће истовремено вршити и функцију Управног одбора задруге.

„Новит Ивановић живи и ради у Бечу пуних 50 година. Договорили смо се да део своје уштеђевине подари својим суграђанима и заједничким снагама ово село подигнемо. За три године обележићемо 40 година постојања МЗ Велес, а до тада учинићемо све што је у нашој моћи да у овом селу потпуно оживи прерада различитих врста воћа, ситна паковања и извоз готових производа у Беч и пробирљиво Аустријско али и друго тржиште, обезбедимо и уложимо значајна средства у планску производњу, отворимо продавницу и организујемо кооперацију и откуп, саградимо пут и цркву, уредимо спортске терене и парковске површине и будемо село за пример у овом делу Србије“, каже за ГЗС Слободан Јоловић, пореклом из Велеса, некада председник општине Лучани а сада начелник Моравичког управног округа.


Детаљ са оснивачке Скупштине задруге, фото: ГЗС

Оснивање задруге подржао је и министар за регионални развој Милан Кркобабић, као и представници локалне самоуправе и један број професора, доктора наука и инжињера из области пољопривреде, а планирано је да се прво ставе у функцију новоизграђени капацитети и механизација коју је Ивановић унео у задругу, а потом у производњу интегрише неколико стотина произвођача Велеса, села Гуче, Драгачице, Живице, Граба, Рогаче, Расовца, Горачића и околине.


Фото: ГЗС

„Тешко ме људи овде разумеју. Научио сам да лежем и устајем рано. Без обзира на године устајем изјутра у четири а мој радни дан почиње у шест сати. Много сам пропутовао по свету и научио. Без знања, рада и слоге нема напретка. Запад су одржале задруге и кооперативе. Желим да успемо сви заједно и све што сам у завичају саградио оставим задрузи“, каже Новит Ивановић, који и даље ће живети у Бечу а има кућу и на обали мора у Ријеци.


Фото: ГЗС

„Верујем у ове људе који вредно раде и због тога сам се прихватила да будем први директор задруге. Најтеже ће бити да обезбедимо тржиште и опрему за почетак производње. Договорили смо конкретне потезе али део тога представља пословну тајну“, каже Радмила Николић, директор ПЗ „Велес“ у Велесу, и додаје да је ово прва задруга на овај начин основана у читавом овом крају уверена да ће успети да оправда очекивања и изразила сву захвалност начелнику округа који је око задруге окупио еминетне професоре и стручњаке.


Фото: ГЗС

Слободан Јоловић рекао нам је да је имао прилику да посети Ивановића у Бечу са бившим градоначелником Чачка Војиславом Илић и увери се да је реч о изузетно успешном човеку који је све своје знање показао на делу, радом, те да од њега има шта да се научи, односно да он пренесе онима који желе да успеју у животу.

Глас Западне Србије

Жена први директор Пољопривредне задруге у Велесу
Ова веб локација користи колачиће да побољша ваше искуство. Коришћењем ове веб странице прихватате нашуПолитика приватности.
Прочитај више