Шести редован колегијум
Седми редован колегијум
Шести редован колегијум
Седми редован колегијум

За средства могу конкурисати само регистроване заједнице становања

Начелник Моравичког управног округа, Слободан Јоловић, одржао је у Чачку састанак са представницима Градске управе за урбанизам, Стамбене агенције Града Чачка и општинских управа из Горњег Милановца, Ивањице и Лучана, на којем истакнута законска обавеза и значај и договорене конкретне активности на пословима регистрације стамбених заједница у овим локалним самоуправама.

            На овом састанку, између осталог, договорено је да се одмах одрже састанци са председницима месних заједница у којима постоје зграде за колективно становање, како би они непосредно били укључени и организовали састанке са председницима скупштина станара и кућних савета ради конкретног договора и активности на формирању и регистрацији заједнице становања и предложено је да све локалне самоуправе преко својих сајтова, путем поделе флајера и локалних медија мотивишу грађане за формирање и пријаву у Регистар стамбених заједница.

Према процени, јер у овом тренутку о томе нема прецизних података, на подручју Моравичког округа има око 800 објеката за колективно становање, а планирано је да се до краја септембра изврши регистрација најмање 100 стамбених заједница како би се у првој половини октобра месеца у свакој локалној самоуправи одржали састанци са новоизабраним председницима ради едукације и давања смерница за њихов успешнији рад, а што би мотивисало и преостале скупштине станара зграда да испуне ту своју законску обавезу и у пуном капацитету допринесу стварњу бољих услова становања.

На овом састанку указано је да је у општем интересу да се овај посао успешно обави јер само регистроване скупштине станара могу конкурисани за буџетска и средства различитих фондова и донатора неопходна да се стање у зградама за колективно становање поправи јер је по новом закону стамбена заједница носилац свих права и обавеза у својству правног лица, и то не само у пословима који се тичу одржавања и коришћења зграде већ и у пуном правном промету.

Истакнуто је, да локалне самоуправе треба да покрену акцију „бирамо најуређенију стамбену зграду“ као што су неке то учиниле кроз избор најуређеније месне заједнице, те да би то допринело унапређењу животне средине и културе становања.

            Начелник Моравичког управног округа, Слободан Јоловић, затражио је од градоначелника и председника општина да, у складу са својим функцијама, законским и политичким овлашћењима, обезбеде техничке и организационе услове за рад на овим пословима, као и да повремено врше надзор над радом задужених у својим локалним самоуправама.

За средства могу конкурисати само  регистроване заједнице становања
Ова веб локација користи колачиће да побољша ваше искуство. Коришћењем ове веб странице прихватате нашуПолитика приватности.
Прочитај више