Извршен надзор рада начелника и Стручне службе округа
Шеста седница колегијума 05.06.2015.
Извршен надзор рада начелника и Стручне службе округа
Шеста седница колегијума 05.06.2015.

У Чачку одржана прва трбина о запошљавању

Савет Моравичког управног округа и град Чачак организовали трибину

На иницијативу Моравичког управног округа, у техничкој организацији Регионалног центра за професионални развој запослених у образовању, дана 03.06.2015.године у Чачку одржана је прва трибина од четири планиране у МУО на тему “Предузетништво и упошљивост у Моравичком округу”. Слободан Јоловић, начелник Моравичког управног округа, поздравио је присутне и истакао да ће сличне трибине наредних дана бити организоване у Ивањици, Лучанима и Горњем Милановцу.

Смањити стопу незапослености

Циљ оваквих трибина је да се незапосленим лицима помогне у проналажењу посла покретањем сопственог предузетничког бизниса, како би се смањила стопа незапослености која у Моравичком округу је нешто мања у односу на републички просек. Како је истакао, најмања стопа незапослености је у општини Горњи Милановац (22,81% или 3.415), затим у Чачку (27,29% или 10.771), а нешто већа у Лучанима (34,39% или 2.205) и Ивањици (34,03% или 4.418) због стечаја два већа привредна субјекта – Конфекције “Јавор” у Ивањици и “Фармаком”-а у Гучи. У току су активности око упошљавања капацитета ова два бивша предузећа.

Јоловић је истакао да стопа незапосленосту у Моравичком округу на крају прошле године је била 28,18%, док је у окружењу она већа (у Рашком 44,62%, Златиборском 31,54%, Шумадијском 32,65%). У поређењу Града Чачка са градовима у окружењу може се запазити да је, такође, мања стопа незапослености у Чачку (Краљево 33,65%, Крушевац 36,02%, Нови Пазар 52,68%, Крагујевац 32,43%, Јагодина 39,37%), док мању стопу незапослених у односу на Горњи Милановац у Региону Шумадије и Западне Србије има неколико општина (Мионица 16,69%, Љиг 21,39%, Ариље 20,30%, Пожега 21,66%, Чајетина 15,76%,).

Рад на “црно” нема оправдања и биће санкционисан

Јоловић је нагласио да доношењем Закона о инспекцијском надзору, и проширеним овлашћењима инспектора, доћи ће до смањења рада на “црно”, па ће и слика о стварном броју незапослених лица изгледати повољније. Обзиром на подстицајне мере на ново запошљавање Владе Републике Србије, преточене кроз законске прописе, наши привредници немају никаквог оправданог разлога да држе не пријављене раднике, казао је Јоловић.

Већа сарадња образовних институција и привреде 

Горана Танасковић, руководила ОЈ Чачак Привредне коморе Краљево, говорила је о стању постојеће привредне ситуације у градовима и општинама на подручју Моравичког управног округа, изнела податке о реалним потребама привреде за одређеним кадровима и неопходности сарадње образовноваспитних институција са привредом, и примерима добре праксе.

Отварање малих и средњих предузећа шанса за посао

Никола Војиновић, руководилац програма за запошљавање, Национална служба за запошљавање – филијала Чачак, упознао је присутне о суфицитарним и дефицитарним занимањима на тржишту рада и конкурсима и подстицајним средствима локалних самоуправа и Републике Србије у организација Завода за запошљавање, а за отварање малих и средњих предузећа.

Како доћи до новца за покретање или унапређење бизниса

Академик др Славко Каравидић, редовни професор на Високој школи за пословну економију и предузетништво у Београду истакао је да млади и незапослена лица своју шансу могу да виде у јавном приватном партнерству и упутио их како користити фондове ЕУ и доћи до средстава за запошљавање и унапређење сопственог бизниса.

Развојни пројекти као могућност новог запошљавања

Драган Николић, помоћник градоначелника Чачка, и Радојица Гавриловић, шеф службе за развојне пројекте – Градска служба за локални економски развој Чачка, говорили су о развојним пројектима као могућности новог запошљавања, искуству у раду на припреми и реализацији развојних пројеката и пројектима као креативном послу.

У Чачку одржана прва трбина о запошљавању
Ова веб локација користи колачиће да побољша ваше искуство. Коришћењем ове веб странице прихватате нашуПолитика приватности.
Прочитај више