фото Д.Карадаревић

На стадиону је журка трајала до два сата после поноћи, Петровић је и ове године доказао зашто носи епитет најбољег. Низали су се домаћи хитови, обраде страних песама…

– Ми смо дошли само због Дејана. Он је постао познат у свету, не само код нас. Данас смо упознали Шпанце, који су нам рекли да су опчињени његовом музиком. На његовом концерту има понешто за свачије ухо. И сви разумеју језик наше, језик његове трубе – испричала нам је Ђурђа Сарић, која сваке године долази из Републике Српске на Сабор.

Дејан Петровић, мајстор над мајсторима на труби, изазвао је право “лудило” на стадиону у Гучи,фото Д.Карадаревић

ЧИМ је сишао Петровић са бине, уследио је поноћни концерт, када су наступили најбољи оркестри који су се ове године пласирали на такмичење. Смењивала су се по два оркестра – један са југа, други из Западне Србије. Чочек, па коло, јужњачка песма, па српска двојка… Сабораши су били у трансу.

У јединственој “Броћића авлији” у петак вече је горело, гужва као у кошници. Мајстор трубе Саша Крстић свира високо, чини се да звуком трубе пара небо над Драгачевом. Ките га сабораши парама… И Иван Јовановић, прошлогодишњи добитник “Златне трубе”, дар нашег листа, без престанка свира већ трећи дан. Вели нам да му је пола душе за три дана отишло у трубу. И њега лепе стотинама евра.

Дејан Петровић, мајстор над мајсторима на труби, изазвао је право “лудило” на стадиону у Гучи,фото Д.Карадаревић

– Ево ме после 50 година поново у Србији. Моја жена Миљана је родом из Драгачева. И она долази после пет децнија – казао нам је Момир Зарач (74), који у Гучу дошао из далеког Сиднеја. – Ја сам из Книна отишао у Аустралију и тамо упознао жену. Људи кажу да си оданде одакле ти је жена, тако да ето мене у лепом Драгачеву… Ужелео сам се наших људи, ове атмосфере.

фото: Д.Карадаревић

Прошао је Момир и његова Миљана Гучом у пратњи оркестра “Тимочки весељаци” капелника Предрага Ђорђевића из Књажевца. Поздрављали су га сабораши аплаузом, а он је само ширио руке. У шетњи су им се придружили и пар – Дилан Краковски (26) из Енглеске и Латилда Друнет (23). Већ пети дан су у трубачкој престоници и спавају у свом ауту.

– Обишли смо доста земаља, али никада нисмо срели људе као овде. Срби су толико пријатни и гостољубиви! Питате ме како смо дошли овде… Ни сами не знамо, чули смо за Сабор, али осетио сам да ме труба једноставно позива у Гучу. Ово сигурно није последњи пут да смо овде, ту смо и следећег Сабора – рекао нам је Дилан.

Момир Зарач и супруга Миљана, родом из Драгачева, дошли су из Сиднеја,фото Д.Карадаревић

САБОРАШИ, посебно странци били су изненађени када их је, после бурне ноћи, раном зором пробудио звук прангија и трубачких оркестара, који су зашли у сваки сокак и будили сабораше. Потом је уследио дефиле, јединствени на свету… У колони, један за другим, гучким улицама прошетали су трубачки оркестри, трубача готово пет стотина! И то оних најбољих које Србија има.

фото Д.Карадаревић

фото Д.Карадаревић

ПОЈАЧАНА КОНТРОЛА ПОЛИЦИЈЕ

НАЧЕЛНИК Управе саобраћајне полиције Небојша Арсов поновио је да су током Сабора трубача у Гучи појачане контроле полиције и да се возачи посебно контролишу на алкохол и прекорачење брзине. Према његовим речима, тројица возача из Гуче заустављена су са више од три промила алкохола у крви.

– Најчешће се праве прекршаји везани за алкохол, прекорачење брзине, некоришћење појаса, непрописно претицање – навео је Арсов.

фото Д.Карадаревић

У недељу je на стадиону крај Бјелице  одржан концерт победника овогодишњег, 58. Сабора трубача, a након тога су наступили мајстори трубе – Саша Крстић, Екрем Мамутовић и Дејан Лазаревић.

извор: вечерње новости

Погледајте атмосферу са 58. Драгачевског сабора трубача у прилогу РТВ Сунце:
[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=rOrtEtozO6I[/embedyt]