ПРВА СЕДНИЦА КОЛЕГИЈУМА 13.01.2020.
Моравички округ номинован за још једно високо међународно признање
ПРВА СЕДНИЦА КОЛЕГИЈУМА 13.01.2020.
Моравички округ номинован за још једно високо међународно признање

Школе и факултети у Моравичком округу свечано обележили Савиндан

Пригодним програмом и резањем славског колача образовне установе  Моравичког округа прославиле су данас школску славу Светог Саву.

Фото: МНА

Свој дана обележила је школа у Атеници која носи име српског просветитеља.

Ученици школе пропремили су прогодан програм, а међу бројним званицама прослеви је присуствовао помоћник градоначелника Владан Милић.

Фото: МНА

Савиндан је обележен и на Факултету техничких наука (ФТН) у присуству представника академске заједнице, привреде, а чије је домаћин Милан Весковић.

– Претодна година је била веома успешна на свим пољима од образовног до научног. Имамо запажене резултате што на такмичењима студената, што на такмичењима иноватора – истакао је Весковић.

Фото: МНА

Продекан за наставу ФТН у Чачку Небојша Митровић каже да се школска слава обележава радно, додајући да су у току припреме за акредитовање нових студијских програма.

– ФТН у нову акредитацију улази са четири нова студијска програма, два су добила нову форму у односу на претходну акредитацију, а два су потпуно нова и очекујемо да ћемо током уписа имати добар оџов за нове студијске програме – истакао је Митровић.

Фото: МНА

Свечано је било и у Основној школи “Иво Андрић” у Прањанима која постоји 161 годину.

Ова установа има три осмогодишње школе у Прањанима, Каменици и Брезни и пет четворогодишњих у селима прањанског краја (Богданица, Гојна Гора, Коштунићи, Срезојевцима и Теочину.

Ђачка слава обележена и традиционалним Светосавским турниром у малом фудбалу. Такмичило се 17 екипа, у две категорије, односно ученици 2004. и 2010. годиште из више околних градова.

Ученици су припремили свечану приредбу, а уз резање славског колача додељена су светосавска признања.

Фото: МНА

Прослави је присуствовао и председник Фондације “Халијард” Џон Капело, који је уручио стипендије ученицима осмог разреда, прошлогодишњим осмацима.

Стипендију у висини од 200 долара добио је 31 ученик.

– Као Фондација желимо да помогнемо школовање младих и наставићемо то да чинимо захваљујући помоћи људи из Америке – рекао је Капело.

Директор школе Зоран Пантовић истакао је да су ђаци прошле године снимили три филма о Халијарду, Прањанима и Дому здравља Џон Кингсбури, а светосавске и друге свечаности које организују изузетно су важне за сеоске школе.

– Желимо да покажемо људима који живе на селу да нам је стало до школе, да нам је стало до деце која живе на селу да имају добре услове за живот, за рад, за учење – закључио је Пантовић.

Извор: МНА

Школе и факултети у Моравичком округу свечано обележили Савиндан
Ова веб локација користи колачиће да побољша ваше искуство. Коришћењем ове веб странице прихватате нашуПолитика приватности.
Прочитај више