Начелник Моравичког управног округа Марко Парезановић у радној посети општини Горњи Милановац
ТРЕЋА СЕДНИЦА КОЛЕГИЈЛУМА – 2023
Начелник Моравичког управног округа Марко Парезановић у радној посети општини Горњи Милановац
ТРЕЋА СЕДНИЦА КОЛЕГИЈЛУМА – 2023

Саопштење за јавност начелника Моравичког округа

Поштовани грађани,

Претходних дана у медијима појавиле су се информације које се тичу опасног индустријског отпада који се налази у простору Фабрике резног алата у Чачку.

По пријему информација обишао сам предметну локацију и обавио низ консултација са представницима Министарства за заштиту животне средине, законским заступником фабрике и Основним јавним тужилаштвом.

Oвом приликом желим да информишем јавност o тренутном стању и мерама које су предузете.

Власник овог историјског отпада је Фабрика резног алата – у стечају, а отпад се на различитим локацијама у оквиру фабрике налази дуже од 20 година.

Стечајни управник је законски заступник фабрике, а према извештају Агенције за лиценцирање стечајних управника, процес продаје је приведен крају, уговор ће бити потписан након 29. јуна.

У претходном периоду у више наврата вршен је инспекцијски надзор и издат је налог за категоризацију и уклањање отпада у складу са законом.

Законски заступник фабрике је поступајући по налогу инспектора ангажовао лиценцирану установу која је пописала отпад, утврдила количину, врсту отпада и степен опасности по животну средину и здравље људи.

Због тога молим медије, политичке и друге организације да не спекулишу са информацијама о садржају отпада без поузданих података о анализама отпада које су спроведене од стране стручне и лиценциране установе.

Након категоризације отпада законски заступник је послао упит одговарајућим оператерима који се баве уклањањем и уништавањем опасног отпада, а који сада треба да на основу свих информација које су добили, доставе одговарајуће лиценце и понуду за уклањање овог отпада.

У разговору са законским заступником фабрике добио сам чврсте гаранције да ће отпад, који у кругу фабрике стоји две деценије, бити врло брзо уклоњен и да је новац за овај сложен процес обезбеђен. Тренутно је у току управни поступак од стране надлежне инспекцијске службе везан за адекватно складиштење наведеног отпада до предаје овлашћеној фирми за преузимање наведеног отпада.

Желим да нагласим да су инспекцијске службе у оквиру Моравичког управног округа увек благовремено вршиле инспекцијски надзор и издавале налоге за безбедно складиштење и уклањање опасног отпада.

Такође наглашавам да сам од Основног јавног тужилаштва добио информације да су предистражне радње о евентуалним пропустима у управљању овим отпадом завршене и да ће у наредним данима бити донета одлука о томе да ли ће бити покренут кривични поступак против одговорних лица.

Како не желим да излазим из оквира својих надлежности и мешам се у рад тужилаштва, молим медије и све заинтересоване стране да убудуће на ту тему информације потраже у самом тужилаштву.

Са позиције начелника Моравичког управног округа у складу са инструментима које поседујем, надгледаћу процес уклањања опасног отпада са предметне локације са циљем да он у што краћем року буде завршен и о томе ћу благовремено обавештавати јавност.

Начелник моравичког управног округа

Марко Парезановић

Саопштење за јавност начелника Моравичког округа
Ова веб локација користи колачиће да побољша ваше искуство. Коришћењем ове веб странице прихватате нашуПолитика приватности.
Прочитај више