Окружни штаб за ванредне ситуације: Спремно ћемо дочекати зимску сезону
Једанеста седница колегијума
Окружни штаб за ванредне ситуације: Спремно ћемо дочекати зимску сезону
Једанеста седница колегијума

Републичке инспекције поступиле у свему по закону у случају појава нафтних мрља у реци Западна Морава и њеној притоци Лупњачи

Начелнику Моравичког управног округа од стране Града Чачка 01.10.2018.године, као и 31.10.2018.године, упућен је допис са захтевом за поступање републичких инспекција поводом загађења у рекама Лупњача и Западна Морава, односно по пријавама грађана о појави нафтних мрља у овим рекама.

 

Истог дана поднети захтеви прослеђени су Слађани Пашајлић, шефу Одсека водне инспекције у Рашком управном округу, Љиљани Рујевић, републичком инспектору за заштиту животне средине у Златиборском управном округу и Др Светлани Тадић, шефу Одсека санитарне инспекције у Моравичком управном округу, који ове послове обављају и на подручју Моравичког управног округа.

 

Поступајући по поднетим захтевима наведени инспектори су одмах изашли на лице места, извршили инспекцијски надзор, прибавили налазе Завода за јавно здравље у Чачку, и сачинили извештаје на основу којих произилази закључак да се у конкретном случају ради о Компанији „Слобода“ АД из Чачка, као потенцијалном загађивачу, односно о загађењу на које се примењује члан. 61v Закона о заштити животне средине (Сл.гласник РС, број 36/2009), а санитарни инспектор Министарства здравља РС донео и решење о забрани коришћења воде за купање на градском купалишту које је било на снази од 21.08. до 27.08.2018.године о чему је путев готово свих медија са подручја Чачка била обавештена јавност.

 

Чланом. 61v Закона о заштити животне средине  предвиђено је да се одредбе чл. 38. и чл.58. до 61b овог Закона неће применити на војна постројења, а чланом 16. став 1. тачка 8) Закона о одбрани (Сл.гласник РС, број 116/2007, 88/2009, 88/2009 – др. закон, 104/2009 – др. закон, 10/2015 и 36/2018)) да послове инспекцијског надзора над применом прописа о заштити животне средине врши Инспекторат Министартства одбране.

 

Обзиром да је Компанија „Слобода“ регистрована за производњу убојних средстава и средстава наоружања, а Решењем Владе Републике Србије (Пов. 05 број 00-197/2011 од 07.07.2011.године) одређена за привредно друштво које производи предмете и врши услуге од значаја за Републику Србију, то је на њој обавеза, да, као савесно привредно душтво, предузме све потребне мере за спречавање, контролу, смањење и санацију свих облика загађивања животне средине, укључујући и водотоке наведених река.

 

О раду и налазу републичких инспекција обавештен је инспекторат Министарства одбране (од стране поступајућег инспектора Љиљане Рујевић), а град Чачак као подносилац захтева и подносиоци представки, као странке у поступку, сходно члану 18. став 6. Закона о инспекцијском надзору (Сл. гласник РС, број 36/2015).

 

„Иако је данас (7.11.2018.) одржана конференција за медије на којој је све ово речено, неки медији се злонамерно баве политиком а не информисањем, па вас молим да правилно о свему обавестите јавност и не дозволите да било ко на било који начин урушава кредибилитет једног државног органа који је у свему поступао у складу са законским обавезама и овлашћењима, а још мање да неко има нешто против некога, поготову Компаније „Слобода“ Чачак којом се сви поносимо“, изјавио је Слободан Јоловић начелник Моравичког управног округа у саопштењу достављеном истог дана медијима.

 

Јоловић је одбацио све оптужбе упућене на рачун републичких инспекција у надлежности управних округа односно образованих за уже или шире подручје од округа, јер, Министарство одбране, унутрешњих послова, правде и финансија су самостални државни органи и нису у надлежности начелника управних округа.

Републичке инспекције поступиле у свему по закону у случају појава  нафтних мрља у реци Западна Морава и њеној притоци Лупњачи
Ова веб локација користи колачиће да побољша ваше искуство. Коришћењем ове веб странице прихватате нашуПолитика приватности.
Прочитај више