Десета седница колегијума
Републичке инспекције поступиле у свему по закону у случају појава нафтних мрља у реци Западна Морава и њеној притоци Лупњачи
Десета седница колегијума
Републичке инспекције поступиле у свему по закону у случају појава нафтних мрља у реци Западна Морава и њеној притоци Лупњачи

Окружни штаб за ванредне ситуације: Спремно ћемо дочекати зимску сезону

Окружни штаб за ванредне ситуације Моравичког округа разматрао је и усвојио извештаје о стању извршених превентивних

и оперативних мера заштите од поплава на водама II реда, изради процене угрожености од елементарних непогода и других несрећа и планова заштите и спасавања јединица локалне самоуправе на територији Моравичког управног округа, стању кадровске попуњености и техничке опремљености ВСЈ и Одсека за УР и ЦЗ на територији Округа, достигнутом нивоу организованости и оспособљености субјеката и снага система заштите и спасавања са посебним освртом на јединице локалне самоуправе Моравичког управног округа и проглашеним ванредним ситуацијама.

Усвојена је и информација о стању, спремности и припремама субјеката за наилазећу зимску сезону 2018/19. године на територији Моравичког управног округа и дата обавезујућа препорука општини Ивањица интензивира послове на изради и усвајању планских докумената као и да буџетом определи средства за финансирање развоја, изградње и извршавања задатака заштите и спасавања, а градском и општинским штабовима да најкасније до 15.11.2018. године размотре стање, спремност и припреме субјеката за наилазећу зимску сезону на територији и надлежности своје локлане самоуправе.

Ванредне ситуације само по Закону, за злоупотребе следи одговорност

У току 2018. године на територији Моравичког управног округа ванредна ситуација била је проглашена на територији све четири локалне самоуправе.

На територији Града Чачка ванредна ситуација је проглашена 19.06.2018. године услед наступања елементарних непогода, поплаве и града и то за подручја месних заједница: Парк, Алваџиница, Јездина, Сајмиште, Љубић Кеј, Придворица, Бељина, Кошутњак, Лозница, Стари Град, Палилула, 3. Децембар, Лугови, Љубић, Танаско Рајић, Атеница, Трнава, Виљуша, Јанчићи, Горња Трепча, Рошци, Бањица, Милићевци, Миоковци, Пријевор, Коњевићи, Горња Горевница и Јежевица, а 18.07.2018. године проглашена је ванредна ситуација и за месну заједницу Кулиновци. Одлуком Градоначелника 07.09.2018. године укинута је ванредна ситуација осим за месне заједнице Атеница и Трнава.

Председник општине Горњи Милановац је 07.07.2018. године донео одлуку о проглашењу ванредне ситуације због обилних падавина за насељена места Трудељ и Драгољ. Ванредна ситуација је укинута 20.07.2018. године.

У општини Лучани ванредна ситуација је проглашена још 07.03.2016. године a укинута је 17.07.2018. године. Истог дана Предсњедник општине је донео одлуку о увођењу ванредне ситуације на делу територије општине Лучани за насељена места Дљин, Ђераћ, Крстац, Турицу, Лис, Доњу и Горњу Краварицу, Рти, Живицу, Вичу, Котражу, Каону, Горачиће, Расовац, Горњи и Доњи Дубац и Глог. Ванредна ситуација још није укинута.

Председник општине Ивањица 05.05.2018. године прогласио је ванредну ситуацију на делу територије општине и то у месним заједницама: Ивањица, Буковица, Прилике и Опаљеник услед града због јаких пљускова који су проузроковали штете на пољопривредним културама, инфраструктурним и стамбеним објектима, а 05.07.2018. године за целу територију општине Ивањица. Ванредна ситуација укинута је 12.10.2018. године.

Одељење за ванредне ситуације Чачак је Градоначелнику и председницима општина Горњи Милановац, Лучани и Ивањица проследило Смернице о поступању приликом формирања Одлуке о проглашењу односну укидању ванредне ситруације Сектора за ванредне ситуације.

Ове Смернице су дате због погрешног поступања приликом формирања одлука, а у циљу доследне примене и спровођења законске регулативе и то Закона о ванредним ситуацијама („Сл. гласник РС“ број 111/09, 92/11 и 93/12), Уредбе о саставу и начину рада штабова за ванредне ситуације („Сл. гласник РС“ број 98/2010), као и прописа из делокруга рада локалних самоуправа.

Командант Окружног штаба за ванредне ситуације Моравичког управног округа Слободан Јоловић

Окружни штаб за ванредне ситуације: Спремно ћемо дочекати зимску сезону
Ова веб локација користи колачиће да побољша ваше искуство. Коришћењем ове веб странице прихватате нашуПолитика приватности.
Прочитај више