Дванаеста седница колегијума 07.12.2015.
Директор НЗС боравио у Чачку
Дванаеста седница колегијума 07.12.2015.
Директор НЗС боравио у Чачку

Пречишћавање отпадних вода – регионално решење

Као начелник Моравичког управног округа желим да изразим своје задовољство на подршци у имплементацији и реализацији преко регионалног решења централног система за пречишћавање отпадних вода, као и да се спроведе проширење постојеће канализационе мреже на територији Моравичког и Златиборског управног округа, на основу DB(F)O модела (design, build, finance, operate), истакао је Слободан Јоловић, начелник Моравичког управног округа, на почетку састанка одржаном у Ужицу 16.12.2015.године, са градоначелницима Ужица и Чачка, председницима општина и њиховим сарадницима из ОУ и јавних предузећа и установа, Министарства Пољопривреде и заштите животне средине и компаније Инфра из Инсбрука из Аустрије.

Овим пројектом требало би обухватити шест локалних самоуправа Моравичког и Златиборског управног округа (градове: Чачак и Ужице и општине: Пожега, Лучани, Ариље, Ивањица), уз могућност да се прикључе и општине Чајетина и Косјерић, као и ревитализације и интегрисања постојећег постројења у Горњем Милановцу.

Интензивно смо проучавали могућност примене и предности овог пројекта, DB(F)O модела, и организовали инициални састанак са представницима града Чачка, града Ужице и општина Ариље, Пожега, Лучани и Ивањица, дана 12.11.2015. године у Чачку. Поводом доношења инициалне одлуке о спровођењу горе наведеног пројекта, организовали смо пословни пут у Аустрију са горе наведеним представницима градова и општина, да бисмо сагледали могућност примене поменутог модела на територији Тирола (обилазак два централна постројења за пречишћавање отпадних вода која се налазе у власништву јавних предузећа, а оснивачи су 32 општине). На састанку у Ужицу, дана 16.12.2015. године, уз присуство представника Министарства пољопривреде и заштите животне средине, као и представника Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре,представници поменутих градова и општина усагласили су се да треба да се потпише Меморандум о стратешком решењу отпадних вода, како би преко регионално решили постојећи проблем отпадних вода по ДБ(Ф)О моделу, као и да у отвореном поступку, у складу са Законом о јавним набавкама, распише интернационални тендер како би се решила присутна проблематика у овим регијама.

Овај пројекат (тј. пилот пројекат: DB(F)O модела) предвиђа на основу постављених задатака у тендерској документацији и под оквирним условима – који су исти за све понуђаче, развити своје варијанте решења које ће обавезујући понудити, пројектовање централног система за пречишћавање отпадних вода, изградњу истог, најбољу понуду приватног партнера у добијању средстава за јавно предузеће и руковођење са постројењем за пречишћавање отпадних вода у периоду до 25 година. Достављање свих неопходних студија оправданости, планских докумената и прибављање свих сагласности обавља понуђач најекономичнијег и најбољег решења након потписивања уговора у складу са релевантним Законима Републике Србије и директивама Европске Уније.

Власничка структура, сва права и обавезе на централном систему, тј. систему за пречишћавање отпадних вода, остаје у власништву јавног предузећа, односно локалних самоуправа као оснивача.

Акценат стављамо на важност збрињавања отпадних вода, како би се квалитет пијаћих вода знатно побољшао, а тиме испоштовале одредбе Дунавске конвенције и Србија са тренутно најниже лествице у одржавању и заштити животне средине дошла на ниво свих западних Европских држава, закључио је Јоловић.

Начелник Моравичког управног округа, упутио је писмо ресорном министартсву тражећи мишљење и подршку за инициативу преко регионалног решења централног система за пречишћавање отпадних вода на територији Моравичког и Златиборског управног округа по ДБ(Ф)О моделу, како би се приступило потписивању писма о намерама, презентовали наведени пројекат Александру Вучићу, председнику Владе Републике Србије, и са истим упознали Министарства Финансија, Грађевине и саобраћаја и Канцеларију за европске инстеграције.

Пречишћавање отпадних вода – регионално решење
Ова веб локација користи колачиће да побољша ваше искуство. Коришћењем ове веб странице прихватате нашуПолитика приватности.
Прочитај више