Инспекције: Проблем праве неодговорни грађани
Привредни субјекти поштују прописане мере, ДЗ у Гучи упозорен
Инспекције: Проблем праве неодговорни грађани
Привредни субјекти поштују прописане мере, ДЗ у Гучи упозорен

Почиње појачана контрола поштовања мере кућне изолације у Лучанима и Ивањици

Након једномесечне акције појачане заједничке контроле републичких и локалних инспекција, у којој су контролисани сви већи угоститељски објекти, окупљања на спортским догађајима, сале за изнајмљивање за свадбе и рођендане, тржни центри, велики трговински ланци, пијаце на отвореном и затвореном простору и објекти и средства јавног саобраћаја, дошло се до позитивних резултата – поштују се против епидемијске мере за спречавање ширења заразне болести Ковид-19.

Због тога је начелник Моравичког управног округа Слободан Јоловић, упутио писмо челним људима у локалним самоуправама, руководиоцима републичких и локалних инспекција, полиције и комуналне милиције, завода за јавно здравље и здравствених установа, у којем, између осталог, наводи:

„Сматрам да у овом тренутку треба смањити притисак инспекцијских надзора на регистроване привредне субјекте трговинске, угоститељске и услужних делатности а тежиште усмерити на контролу поштовања решења санитарне инспекције о ограничењу слободе кретања физичких лица која су стављена у карантин ради спречавања ширења заразне болести Цовид-19“.

У писму се даље наводи да проблем у овом тренутку не представља категорија контролисаних привредних субјеката, већ грађани који се неодговорно понашају и не поштују мере кућне изолације.

Окупљање на славама, слављима и сахранама, посебно на подручју општина Ивањица и Лучани допринели су неконтролисаном ширењу вируса Ковид-19, па ће се у наредним данима спровести заједничка акција надлежних здравствених установа, санитарне инспекције, инспекција ЈЛС и полиције, у којој ће се посебна пажња посветити изолацији и контроли поштовања решења санитарне инспекције о ограничењу слободе кретања физичких лица која су стављена у карантин.

За непоштовање ове мере прописана је новчана казна у износу од 50.000 до 150.000 динара, а у случају тежих последица по здравље становништва и кривична одговорност и казна затвора.

Планирање, одабир објеката и догађаја за појачан инспекцијски надзор врши се на недељном нивоу у зависности од процене ризика. Контролама управља санитарна инспекција, а од недавно овлашћења су добили комунална инспекција и комунална милиција, И даље, у контроле ће бити укључено више републичких и локалних инспекција и други надлежни државни органи.

Почиње појачана контрола поштовања мере кућне изолације у Лучанима и Ивањици
Ова веб локација користи колачиће да побољша ваше искуство. Коришћењем ове веб странице прихватате нашуПолитика приватности.
Прочитај више