ПОНОВО СЕ ЛЕТИ СА АЕРОДРОМА МОРАВА
СЕДМА СЕДНИЦА КОЛЕГИЈУМА
ПОНОВО СЕ ЛЕТИ СА АЕРОДРОМА МОРАВА
СЕДМА СЕДНИЦА КОЛЕГИЈУМА

ОДРЖАВАЊЕ МАНИФЕСТАЦИЈА САМО УЗ ОДОБРЕЊЕ КРИЗНОГ ШТАБА

Руководилац Радне групе Кризног штаба Владе Републике Србије за сузбијање ширења вируса Covid-19 Др Горан Стаменковић затражио је од начелника управних округа да одмах мобилишу све расположиве капацитете републичких и локалних инспекција на контроли поштовања прописаних мера за сузбијање ширења вируса Covid-19 које су и даље на снази, али и због безбедности и сигурности грађана препознавши надолазећу непосредну опасност за њихово здравље због појаве новог Делта соја Корона вируса.

Уредбом о мерама за спречавање и сузбијање заразне болести Covid-19 дозвољено је присуство највише 500 лица како у затвореном тако и на отвореном простору уз обавезно придржавање превентивних мера.

То се односи и на концерте и јавне манифестације као што су Сабор трубача у Гучи, Нушићијада у Ивањици, Купусијада у Мрчајевцима, Сабор фрулаша у Прислоници и Сабор вијолиниста у Прањанима.

„У изузетним случајевима, по претходно прибављеној сагласности Кризног штаба за сузбијање заразне болести Covid-19, дозвољено је присуство и више од 500 лица. Актом министра надлежног за послове здравља, који доноси на предлог Кризног штаба за сузбијање заразне болести Covid-19, ближе се уређује начин примене ограничења и превентивних мера у оваквим случајевима“, каже Слободан Јоловић начелник Моравичког управног округа, задужен за координацију рада републичких и локалних инспекција, комуналне милиције и полиције на подручју Моравичког округа у којем се одржавају наведене манифестације.

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=AfOCzvH4lh8[/embedyt]

Највећа међу њима је, свакако, Сабор трубача у Гучи који ове године обележава 60 година постојања. Ову манифестацију посећује и неколико стотина хиљада домаћих и страних гостију а организатор је локална самоуправа, општина Лучани.

Међу посећенијим су и чачанске Купусијада у Мрчајевцима и Сабор фрулаша у Прислоници, Нушићијада у Ивањици и од недавно Сабор виолиниста у Прањанима, чији су, такође, организатори локалне самоуправе град Чачак и општине Ивањица и Горњи Милановац. Све бележе посету по више десетина хиљада гостију.

Начелник Моравичког управног округа је нагласио да се прописане мере Владе Републике Србије и препоруке Кризног штаба морају поштовати, те да ће у контроли бити укључене осим санитарне и све републичке и локалне инспекције и комунална милиција, те да ће им у току рада подршку пружати и полиција.

Начелник Јоловић, који је деценију био председник организационог одбора Сабора трубача у Гучи, није желео да коментарише да ли је требало овакве манифестације одобрити или забранити, као нити да процењује могућности организатора да примене  ограничења и спроведу превентивне мере које пропише министар а још мање могућност и ефикасност спровођења инспекцијских надзора.

Он сматра да су јул и август, у којима се углавном одржавају ове манифестације, месеци високих температура кад вируси најмање циркулишу, да репресији нема места а да позивање на свест грађана неће дати очекиване резултате.

 

ОДРЖАВАЊЕ МАНИФЕСТАЦИЈА САМО УЗ ОДОБРЕЊЕ КРИЗНОГ ШТАБА
Ова веб локација користи колачиће да побољша ваше искуство. Коришћењем ове веб странице прихватате нашуПолитика приватности.
Прочитај више