ЧЕТВРТА СЕДНИЦА КОЛЕГИЈУМА
ПЕТА СЕДНИЦА КОЛЕГИЈУМА
ЧЕТВРТА СЕДНИЦА КОЛЕГИЈУМА
ПЕТА СЕДНИЦА КОЛЕГИЈУМА

Министарка Чомић у посети Моравичком округу

Представници Министарства за мањинска и људска права и друштвени дијалог, на челу са министарком Горданом Чомић јуче су посетили Моравички округ. Намера овог министарства је да заједно са локалним самоуправама смањује дискриминацију и развија дијалог.

-Сањамо о Србији у 2030. години. Кроз дијалог размењујемо колико су нам снови добри да би до 2030. произвели такву реалност. То је идеја овог министарства. Политичари треба да буду градитељи снова и произвођачи реалности. У Чачку смо имсли одличан разговор, размена тема које се тичу и социјалне политике и положаја мањина или Рома, али наравно причали смо и о развоју Чачка – истакла је министарка Чомић.

Оно што је на састанку могло да се чује је да Моравички округ, када је реч о људским и правима националних мањина, иде корак испред других, нагласио је начелник округа Слободан Јоловић.

-У Моравичком округу су 98 одсто становништва Срби, два одсто се декларишу као Црногорци и Роми и незнатан проценат осталих националности, што је један од разлога можда што немамо озбиљних проблема – рекао је Јоловић.

Градоначелник Чачка Милун Топдоровић оценио је да је почетак сарадње на општем дијалогу између невладиног сектора и локалних самоуправа врло значајан како би се постигли што бољи резултати у оним институцијама где су непходне промене за бољи и квалитетнији живот, пре свега ромске популације.

-У Чачку живи 580 Рома. Трудимо се, уз ромског кооординатора, да они учествују у свим активностима у предшколским и школским установама. Битно нам је да живот ромске заједнице буде што квалитетнији и бољи, а пре свега када је реч о образовању, јер образовани млади људи имају право на квалитетан живот – рекао је градоначелник Тодоровић.

Министарка Чомић је на крају истакла да ће кроз разговоре са представницима округа у Србији, ово министарство најбоље сагледати где су проблеми, а шта приорети одређених локалних самоуправа и на основу тога предузимати конкретна решења на републичком нивоу.

Прилог ТВ Телемарк:

Министарка Чомић у посети Моравичком округу
Ова веб локација користи колачиће да побољша ваше искуство. Коришћењем ове веб странице прихватате нашуПолитика приватности.
Прочитај више