Готова пројектна студија за пречишћавање отпадних вода на делу територије Моравичког и Златиборског управног округа

Четврти састанак Савета Моравичког управног округа
07/09/2016
Састанак Моравичког и Зладиборског округа поводом изградње ауто-пута на К-11
27/09/2016

Готова пројектна студија за пречишћавање отпадних вода на делу територије Моравичког и Златиборског управног округа

Према пројектној студији, коју је урадио „Водоинжењеринг“ из Београда, извршено је техничко и привредно поређење појединачних и регионалних решења пречишћавања отпадних вода у осам општина Златиборског и Моравичког округа, а све у складу са закључцима Савета оба округа одржаним крајем прошле године у Ужицу.

На заједничкој седници Савета Моравичког и Златиборског управног округа, заказаној за 30.септембар у 11 сати у Пожеги, између осталог, на дневном реду наћи ће се и питање пречишћавања отпадних вода на делу територије ова два округа.

Студија, коју је урадио београдски „Водоинжењеринг“ за Ужице, Чачак, Горњи Милановац, Ивањицу, Лучане, Ариље, Пожегу и Косјерић, разматра више могућих варијанти, од којих је, по мишљењу стручњака ове реномиране куће, најповољније техничко и привредно регионално решење са изградњом два постројења у Пожеги (за Ужице, Ивањицу, Ариље, Лучане-Гучу, Пожегу и, евентуално, Косјерић) и Чачку (за Чачак и Горњи Милановац).

Са изузетком Горњег Милановца, ни у једној од наведених општина и градова не постоји уређено пречишћавање отпадних вода. Отпадне воде се на различитим местима нетретирано уводе у најближе водотокове, прврнствено у Мораву, што за последицу има све израженије погоршање квалитета воде.

Интензивно смо проучавали могућност примене и предности овог пројекта, по принципу ДБ(Ф)О модела, и организовали инициални састанак са представницима града Чачка, града Ужице и општина Ариље, Пожега, Лучани и Ивањица, 12.новембра 2015. у Чачку.

Организовали смо пословни пут у Аустрију са наведеним представницима градова и општина, да бисмо сагледали могућност примене поменутог модела на својој територији.

По повратку из Аустрије (Беча, Тирола и Инсбрука) одржан је састанак у Ужицу 16.децембра уз присуство представника Министарства пољопривреде и заштите животне средине и Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, на којем су се представници поменутих градова и општина усагласили да треба да се потпише Меморандум о стратешком решењу отпадних вода, како бисмо решили постојећи проблем по ДБ(Ф)О моделу.

На састанку, који је за петак заказан у Ужицу, очекујемо присуство свих градоначелника и председника општина, Ивана Бошњака, државног секретара у Министарству државне управе и локалне самоуправе и Наташе Милић, в.д.директора Републичке дирекције за воде, како би смо усагласили став о даљим активностима на овом пројекту.

Иначе, пројектанска вредност ових радовца у зависности од понуђених решења креће се од око 137 до 150 милиона еура, а финсирали би се бесповратним средствима из фондова ЕУ у износу од 70-75% и средствима републике и поменутих градова и општина.

Важно је, да пројекат подрже ресорно министарство и Влада Републике Србије јер, осим здраве животне средине у реализацији овог пројекта биће претежно ангажована домаћа предузећа.

%d bloggers like this: