Емисија “Под правим углом” 03.04.2015. ТВ Телемарк
Шета седница, одржана 15.04.2015. године у Ивањици
Емисија “Под правим углом” 03.04.2015. ТВ Телемарк
Шета седница, одржана 15.04.2015. године у Ивањици

У Краљеву одржан састанак начелника управних округа из централне Србије

У Краљеву је одржан састанак начелника управних округа из централне Србије. Састанку су присуствовали мр Слободан Јоловић, начелник Моравичког округа, Небојша Симовић, начелник Рашког округа и др Дамјан Срејић начелник Шумадијског округа и Звонко Туфегџић, секретар Регионалне привредне коморе Краљево.

До краја године полетеће први цивилни авиони 

Тема састанка био је аеродром „Морава“ у Лађевцима, на коме су, у великој мери, завршени сви неопходни радови којима је овај аеродром оспособљен да поред војних авиона прихвата и све цивилне ваздухоплове осим оних највећих, а за шта ће бити оспособљен, у наредном периоду, после проширења постојеће писте. Симовић је упознао своје колеге са разговорима које је имао са представницима Директората за цивилни авио-саобраћај чија ће комисија доћи одмах после ускршњих празника и започети процедуре неопходне за давање дозвола којима ће бити омогућено да, у другој половини године, отпочне саобраћај. Он је, такође, рекао да је имао сусрете и са представницима немачке компаније из Франкфурта која ће, у сарадњи са Аеродромом Београда и Владом Србије, у форми јавно-приватног партнерства организовати, за почетак са десет нових ваздухоплова, саобраћај на релацији Франкфурт – Лађевци – Истанбул и обратно. И недавни разговори вођени са представницима америчке компаније „Нобл Енвиронментал“ у њиховој новој фабрици у Тавнику, у непосредној близини аеродрома су утицали да се убрза са отварањем аеродрома. Ова компанија већ шири своје производне капацитете, јер нема проблема пласмана својих еко-панела, и има намеру да своју европску централу из Швајцарске пресели овде запошљавајући потом још 1.000 радника.

Аеродром и ауто-пут приоритет, састанак са премијером

Скори довршетак ауто-пута Београд–Прељина такође ће много значити за аеродром „Морава“, коме, како је речено, гравитира 38 општина и градова са преко милион становника и у којима се тренутно реализује преко 30 одсто укупног инотуристичког промета у Србији. Аеродром задовољава захтеве да се налази на максимум 100 километара од значајних туристичких дестинација (Копаоник, Златибор, Врњачка Бања, Гуча…). Градови и општине централне Србије посебно су заинтересовани за оспособљавање аеродрома „Морава“ за карго летове и спремни су да, заједнички, подрже стварање карго-зоне на површини од 300 до 400 хектара у непосредној близини аеродрома што ће бити тема наредног састанка кога ће, ускоро, организовати начелници управних округа из централне Србије.

Деоница Прељина – Пожега да се увтрсти у први приоритет К-11

Начелник Моравичког управног округа истакао је и значај изградње деонице пута на К-11 од Прељине до Пожеге, и даље преко Ивањице према Црној Гори, крака према Златибору и Моравског коридора а начелник Шумадијског округа је рекао да су он и градоначелник Крагујевца већ започели одређене активности на продужетку аутопута Баточина – Крагујевац до Краљева.

У Краљеву одржан састанак начелника управних округа из централне Србије
Ова веб локација користи колачиће да побољша ваше искуство. Коришћењем ове веб странице прихватате нашуПолитика приватности.
Прочитај више