АУТОПУТ ДО БУГАРСКЕ: Отворена последња деоница Коридора 10
ШЕСТА СЕДНИЦА САВЕТА МУО
АУТОПУТ ДО БУГАРСКЕ: Отворена последња деоница Коридора 10
ШЕСТА СЕДНИЦА САВЕТА МУО

У Горњем Милановцу одржана заједничка седница Савета Моравичког округа и Окружног штаба за ванредне ситуације

Заједничка седница Савета Моравичког управног округа и Окружног штаба за ванредне ситуације у уторак, 12. новембра 2019. године са почетком рада у 11,00  часова одржана је у сали Среског начелства у Горњем Милановцу.

Разматране су информација о стању, спрености и припремама субјеката за наилазећу зимску сезону 2019/20 године на територији Моравичког управног округа и информација о одбрани од града у 2019. години и извршеним припремама за 2020. годину са акцентом на увођење аутоматских противградних станица.

На основу изнетих података и констатација закључено је да је добро стање, спремност и припрема субјеката за наилазећу зимску сезону 2019/20 године у делу надлежности државе, односно ЈП „Путеви Србије“ Београд који су ове послове на подручју Моравичког управног округа поверили  предузећу „Štranag“ огранак у Чачку на територији Горњег Милановца, Чачка и Лучана, а „Путеви“ из Ивањице те послове обављаће на територији општине Ивањица. Донет је закључак којим је наложено локалним штабовима за ванредне ситуације да још једном изврше анализу спремности субјеката на зимском одржавању локалних и некатегорисаних путева.

Разматрајући питање функционисања противградне заштите Савет и Окружни штаб су закључили да је одбрана од града спровођена на територији Моравичког округа уз рад  радарских центара Ужице, Сјеница и Букуља и да је обезбеђен рад стрелаца за 83 лансирне станице или 92% од могућег броја лансирних станица.

Констатовано је да је обезбеђен довољан број противградних ракета од стране  РХМЗ и локалних самоуправа, да су локалне самоуправе набавиле 512 ракета из својих средстава и да су све локалне самоуправе додатно стимулисале рад стрелаца, обезбеђивале гориво за удаљене ЛС и да су извршиле поправке у мрежи ЛС, да су током сезоне утрошене 1402 ракете или скоро 17 просечно по лансирном месту, да смо регистровали 177 појавa чврстих падавина у мрежи ЛС (што је у просеку бар 2 пута по свакој активној ЛС) што говори о томе да је ово подручје Републике Србије са најчешћим развојима градоносних облака јаких интензитета, да су штете од града забележене на 1080,85 хектара или 0,6% (шест промила) пољопривредног земљишта Моравичког округа што је испод просека за ово подручје Републике Србије, као и да је Моравички округ пример одличне сарадње са РХМЗ на пословима одбране од града.

Зоран Бабић, начелник Центра за одбрану од града у РХМЗ, обавестио је присутне да је у току активност на замени постојећих аутоматским противградним станицама и да се нови систем противградне заштите очекује од 2021 године.

Поред чланова Савета округа и Окружног штаба, седници су присуствовали начелници градског и општинских штабова за ванредне ситуације, начелник Оделења за одбрану од града РХМЗ, представници Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, ЈП „Путеви Србије“, Предузећа „Штрабаг“ Чачак и „Путеви“ Ивањица, локaлних јавних предузећа, МУП-а ПУ Чачак, саобраћајни и комунални инспектори.

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=kcLlmbzcJ58[/embedyt]

У Горњем Милановцу одржана заједничка седница Савета Моравичког округа и Окружног штаба за ванредне ситуације
Ова веб локација користи колачиће да побољша ваше искуство. Коришћењем ове веб странице прихватате нашуПолитика приватности.
Прочитај више