Ауто-пут Београд – Пожега, Моравски коридор и Аеродром Лађевци најважнији државни пројекти за напредак Моравичког округа
ЧЕТВРТА СЕДНИЦА САВЕТА МУО
Ауто-пут Београд – Пожега, Моравски коридор и Аеродром Лађевци најважнији државни пројекти за напредак Моравичког округа
ЧЕТВРТА СЕДНИЦА САВЕТА МУО

Спровођење Закона о становању и одржавању зграда, тема четврте седнице Савета Моравичког управног округа

Поштујући обавезу да се стара о регистрацији стамбених зааједница, које је начелницима управних округа утвдило Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Владе Републике Србије, Савет Моравичког управног округа је на проширеној седници одржаној  16.04.2019.године у Чачку разматрао питање спровођења Закона о становању и одржавању зграда, као и одлука скупштина локалних самоуправа донетих на основу закона, функционисања скупштина и рад управника стамбених заједница.

Савет је донео закључке којима је обавезао локалане самоуправе да у најкраћем року одрже састанке са управницима стамбених заједница, начелницима управа, администраторима, грађевинском и комуналном инспекцијом, председницима градских месних заједница, директорима стамбених агенција и јавних предузећа (грејање, комунално, водовод, градско зеленило), на тему спровођења Закона о становању и одржавању зграда и одлука локаланих самоуправа, како би покренули конкретне активности у 2019-тој и наредним годинама.

Присутним управницици стамбених заједница је указано на обавезу да поступају у свему сагласно члану 50. Закона о становању и одржавању зграда („Службени гласник РС“ бр.104/2016), као и другим члановима овог и закона који регулишу област становања и одржавања стамбених заједница, а надлежним републичким и локаланим инспекцијама да  интезивирају  инспекцијски  надзор над радом управника и стамбених заједница у другој половини 2019. године, као и да не дозволе да се врши злоупотреба комуналне инспекције од стране управника за наплату потраживања од станара.

Савет је препоручио управницима стамбених заједница организовање на  локаланом  нивоу  ради лакшег спровођења законских и прописа на локалном нивоу и заједничког деловања (у форми удружења, скупштине управника, или на други начин), а локалним самоуправама да у одлукама о буџетима (ребалансом за 2019-ту) предвиде средства за потребе законом предвиђених „хитних интервенција“ у стамбеним заједницама.

Надлежним органима локланих самоуправа сугерисано је да прилагоде предлоге одлука о изменама и допунама одлука у поступцима провођења принудне управе, на начин да постојеће износе накнада за те намене увећају, у циљу превентивног деловања у нерегистрованим стамбеним заједницама.

Градоначелнику Чачка и председницима општина Г. Милановац, Ивањица и Лучани, да донесу одлуке и задуже лица за спровођење акције избора најуређеније месне заједнице, стамбене зграде, школе и дворишта, у складу са закључком Савета са претходне седнице, оцењујући да ће се и на тај начин допринети унапређењу рада стабених заједница.

Иначе, у Моравичком округу има 812 регистрованих стамбених заједница у којима живи око тридесет хиљада становника.

Спровођење Закона о становању и одржавању зграда,  тема четврте седнице Савета Моравичког управног округа
Ова веб локација користи колачиће да побољша ваше искуство. Коришћењем ове веб странице прихватате нашуПолитика приватности.
Прочитај више