Донет Оперативни план спровођења превентивних мера заштите од пожара
Четврта седница колегијума
Донет Оперативни план спровођења превентивних мера заштите од пожара
Четврта седница колегијума

Саветодаван и превентиван рад инспекција је законска обавеза

Иако није имао веће замерке на сам рад републичких инспекција на подручју Моравичког управног округа у протеклом периоду, осим неуједначен број и мали борој контрола по инспектору од стране одређених инспекција, Слободан Јоловић, начелник Моравичког

управног округа, је указао већини републичких инспекција на законску обавезу већег саветодавног деловања инспекција и вршења превентивног инспекцијског надзора.

То је учинио на редовном састанку колегијума, на којем су руководиоци свих републичких инспекција поднели своје извештаје о раду у којима је садржан мали број саветодавних посета инспекција а нешто више извршено је превентивних инспекцијских надзора на подручју Чачка, Горњег Милановца, Ивањице и Лучана.

Начелник је одређеним инспекцијама указао на мали број инспекцијских надзора по инспектору и упозорио их да се морају поштовати одређене норме којих се придржавају колеге других инспекција, којих, како је рекао, има за пример у републичким размерама.

Начелник Моравичког управног округа од инспекција је затражио пуну посвећеност превентивном деловању инспекција и саветодавне посете привредним субјектима посебно који запошљавају већи број лица и масовно окупљају грађанство у обављању своје делатности.

У том смислу, јавно је позвао и привреднике да сами траже долазак инспекција јер, како је рекао, инспекције не смеју да буду „баук“ којег треба да се поштени грађани плаше, а да је много важније да се стање у свакој области уреди и доведе на одређени ниво од репресивног поступања које треба да постоји у свим случајевима намере да се крши закон.

Начелник Моравичког управног округа је указао инспекторима и на појаву нижег просека зарада у привредно развијеним локалним самоуправама, према званичним подацима које објављује Републички завод за статистику, које су последица рада у сивој зони, односно исплате дела зарада у готовини без обрачуна прописаних пореза и доприноса, те да у свим таквим случајевима које уоче у поступку контроле инспектори треба да званично обавештавају Пореску управу.

Саветодаван и превентиван рад инспекција је законска обавеза
Ова веб локација користи колачиће да побољша ваше искуство. Коришћењем ове веб странице прихватате нашуПолитика приватности.
Прочитај више