Дванаесета седница, одржана 08.09.2015.године у Краљеву
Тринаесета седница, одржана 30.09.2015.године у Горњем Милановцу
Дванаесета седница, одржана 08.09.2015.године у Краљеву
Тринаесета седница, одржана 30.09.2015.године у Горњем Милановцу

Састанак Савета Моравичког и Рашког управног округа са РРА

Представници локалних самоуправа Моравичког и Рашког управног округа заједно са представницима Регионалне развојне агенције одржали су састанак у Краљеву како би утврдили даље кораке оба округа који су уједињени у овој Агенцији да би зајдно аплицирали у домаћим и страним фондовима.

Председник Савета Рашког управног округа Небојша Симовић поздравио је присутне, у своје и име Слободана Јоловића начелника Моравичког управног округа, и указо да је ова седница заказана на иницијативу Радојке Савић која жели да укаже на одређена средства која се пласирају преко РРА и на процедуре које је потребно користити да би се конкурисало за та средства. Циљ ове седнице је и да се зближе суседни окрузи како би се заједнички наступило у решавању проблема од регионалног значаја. На некима од предходних заједничких састанака више округа (Рашки, Моравички, Шумадијски) дефинисани су најважнији стратешки инфраструктурни пројекти за овај регион, који би поспешили развој индустрије, пољопривреде, туризма и других грана привреде. Ти пројекти су: Аеродром „Морава“ у Лађевцима, аутопут Београд-Прељина, аутопут Прељина-Појате, изградња Карго-центра у близини аеродрома „Морава“. Значајан допринос за одржавање наведених састанака дао је господин Јоловић начелник Моравичког управног округа. Покренута је и иницијатива да се у овом делу, кроз промене прописа, већи значај да начелницима управних округа, који би били овлашћени за координацију пројеката од регионалног значаја.

Слободан Јоловић, начелник Моравичког управног округа, захвалио се колеги Симовићу на техничкој организацији састанка и уводном излагању, и истакао да je у Моравичком округу формирано координационо тело које обједињује све службе за локални економски развоj локалних самоуправа на чијем је челу Владимир Грујовић начелник Градске управе за ЛЕР града Чачка. То тело прати све конкурсе, шта је потребно приложити од пратеће документације, и на време сигнализира јединицама локалних самоуправа да конкуришу. Како је рекао, дешава се често и да опредељена буџетска средства за разне субвенције и пројекте у буџету Републике Србије не буду до краја искоришћена због слабог интересовања локалних самоуправа. Поновио је да је заједничком акцијом начелника неколико суседних управних округа (Рашки, Моравички, Шумадијски) утврђено који су то инфраструктурни пројекти од заједничког интереса за читав регион и договорено је да се ради на њиховој реализација. Сматра да се и ови мањи пројекти, о којима је овде реч, могу уклопити у те веће, регионалне пројекте. Веома је значајно да људи који су професионално ангажовани на овим задацима, буду максимално укључени у те пројекте, због континуитета, јер промена власти на локалу не би смела да кочи њихову реализацију. Мишљења је да би требало урадити једну свеобухватну анализу из које би се видело на колико конкурса, за разна субвенционисана средстава, су аплицирале локалне самоуправе а на колико нису, а могле су. Сматра да је главни узрок томе пропуст и неодговорност локалне администрације. Изразио је спремност да Моравички управни округ буде домаћин обуци представника ЈЛС Моравичког, Златиборског и Рашког округа на тему припремеи и израде пројеката из области инфраструктуре.

Састанак Савета Моравичког и Рашког управног округа са РРА
Ова веб локација користи колачиће да побољша ваше искуство. Коришћењем ове веб странице прихватате нашуПолитика приватности.
Прочитај више