Шеста седница колегијума
Јавни оглас за продају 2 возила
Шеста седница колегијума
Јавни оглас за продају 2 возила

Поповић: Кроз трубу видимо културу нашег народа

Гуча – Саборску заставу у Гучи ове године подићи ће амбасадор Русије, Александар Чепурин 9. августа у 11.00 часова и тиме најавити почетак најпознатије трубачке манифестације. Част да ове године буде домаћин свим трубачима и посетиоцима припала је министру Ненаду Поповићу.

„Огромна ми је част и задовољство да будем овогодишњи домаћин сабора у Гучи, то је фестивал трубе по коме је наша Србија препознатљива у свету, једна од највећих културних традиционалних манифестација која је свакако и туристички важна. Чепурин је прихватио мој позив да дође и буде гост у Гучи. Промовисаће је у Русији, али и у другим земаљама које посећује, мада сматрам да већ постоји изузетно интересовање за овај фестивал који се као аутентичан и квалитетан издвојио од осталих. Влада Републике Србије ће наставити да помаже овакве манифестције јер је ово нешто најлепше што можемо да покажемо у култури, традицији и привлачењу туриста. Бразилци имају Карневал, Немци имају Октобар фест а ми Срби имамо Гучу. Ово је јединствена прилика да угостимо наше пријатеље из целог региона, из бивших југословенских република, као и свих западних земаља који су у близини и који су наши чести гости, Аустрије, Мађарске, Бугарске, Румуније, Немачке, Италије, Француске, и свих других европских земаља”, каже Поповић.

Министар Ненаду Поповић, домћин овогодишњег Сабора трубача у Гучи, фото: ГЗС

Председник Саборског одбора Слободан Јоловић истако је да је Поповић редак министар и функционер који је изабран за домаћина Сабора трубача.

Први зачеци трубе потичу са Милошевог двора из Крагујевца, где је формиран и оркестар Банда. Касније трубачи су свирали и на двору Карађорђевића.

„Трубаштво се везују за овај део Србије, пре свега за јужну, подручје Врања, Сурдулице и Владичиног Хана као и Лесковца. Источна Србије, Бољевац, Књажевац и Зајечар и западну од Чачка преко Пожеге до Ужица, Бајине Баште, Нове Вароши и Пријепоља. Али први пут за трубу у нашој земљи се у Европи и читавом свету прочула када је те далеке 1961. године почео да се организује Сабор трубача у Гучи, прво са четири драгачевска оркестра, а потом се ширио на западну, источну, и јужну Србију, и да не заборавим Војводину јер и тамо имамо предтакмичарски центар у Ковачици”, рекао је Јоловић.


Председник Саборског одбора Слободан Јоловић, фото: ГЗС

Он је додао да је прошле године одлучено, а то је аманет оних који су организовали први сабор, да се Гуча врати традицији и да она буде искључиво посвећена трубачима и трубаштву, јер је по томе и позната у свету.

„Искључили смо естрадни део, због тога многи угоститељи страхују да ли ће направити мањи или већи промет и да ли ће бити велика посета. Друга страна сматра да управо због тих концерата које смо организовали је изостао долазак оних који су у Гучи због трубе. Уверан сам да смо на правом путу и да смо на овај начин вратили Сабор и Гучу трубачима”, истиче Јоловић.

ГЗС

Поповић: Кроз трубу видимо културу нашег народа
Ова веб локација користи колачиће да побољша ваше искуство. Коришћењем ове веб странице прихватате нашуПолитика приватности.
Прочитај више