Трећа седница колегијума 07.03.2016.
Жене чине већину запослених у округу
Трећа седница колегијума 07.03.2016.
Жене чине већину запослених у округу

Поплаве на територији Моравичког о круга

После обилних кишних падавина 6/7. марта 2016. године на територији Моравичког округа је дошло до поплава. Од стране ЈВП „Србијаводе“ проглашена је ванредна одбрана од поплава на реци Западна Морава са притокама (Чемерница, Каменица, Деспотовица и Бјелица).

Ванредна ситуација је проглашена за целу територију општине Лучани у 7,00 часова, за Град Чачак у 7,30 часова и у 11,00 часова за територију општине Ивањица. На територији града Чачка тренутно је у прекиду пут за Горњу Атеницу и Бањицу, кружни ток у Коњевићима према ФК Јединство, а у Катрзи има воде на коловозу.

Непроходан је регионални пут Чачак-Гуча преко Јелице и на том путном правцу има великих оштећења због клизишта, Гуча-Каона-Краљево, Гуча-Горња Краварица, Лучани-Гуча, Лучани-Пилатовићи. У општини Ивањица непроходна су два путна правца и то Прилике-Шареник и Ивањица- Бела Црква.

На територији Града Чачка тренутно је без струје око 100 домаћинстава у Коњевићима. На територији општине Горњи Милановац само мали број домаћинстава нема струју. У општини Ивањица без струје је 1489 домаћинстава и 50 трафо станица је без напона. Најугроженије су МЗ Ерчеге, Братљево, Ковиље, Мочиоци и део Кушића. Екипе су упућене на терен, али је приступ отежан због влажног снега који је висине око 50цм. У општини Лучани без електричне енергије је тренутно око 350 домаћинстава из МЗ Ђерађ, Крстац и Лис, и индустријска зона у Лучанима је без електричне енергије.

Телефонски саобраћај је у функцији, али на територији општине Ивањица је у прекиду на подручјима где нема електричне енергије.

У општини Ивањица 50 домаћинстава нема воде у Ивањици и упућена је цистерна у тај део града. Водоснадбевање на територији округа је редовно, али је општини Лучани упућен званично допис из „Рзава“ да се више не баве производњом воде, због новонасталих проблема, али да убазену има тренутно воде.

У Чачку је евакуисано 24 лица и то у Прељинској балузи и Коњевићима 15 лица и 9 на другим локацијама Вранићи, Милићевци. Око 400 лица се са овог подручја само евакуисало. У општини Горњи Милановац укупно је евакуисано 9 лица и то 3 лица у Млаковцу и 6 у Брђанима. У општини Лучани је укупно евакуисано 24 лица.

Доток воде на брани у Овчар Бањи је 820 m³, а на брани у Међувршју је 720 m³. У Гучи је смањен ниво водостаја за 10-15цм, а у Лучанима је водостај у порасту. И дање се ради се на отклањању кварова на територијеи општина Лучани и Гуча.

У МЗ Ђераћ око 16 поплављених домаћинстава. У МЗ Дљин има доста поплављених домаћинстава. На територијеи општине Лучани већ је око 50 објеката поплављено.

Према информацијама којима располажемо тренутно је угрожен манастир Ваведење.

На интервенцијама на територрији округа ангажовано је 56 ватрогасаца. Ангажовани су и Тим за спасавање на води и под водом из Ниша, Београда и из Новог Сада, 71 припадник Жандармерије, Горска служба спасавања.

 

Поплаве на територији Моравичког о круга
Ова веб локација користи колачиће да побољша ваше искуство. Коришћењем ове веб странице прихватате нашуПолитика приватности.
Прочитај више