Подићи систем противградне заштите на територији Моравичког и Златиборског управног округа
27/09/2016
Одржан састанак окружних јединица органа државне Управе
07/11/2016

Моравички и Златиборски округ заједнички до решења проблема

Представници градова и општина Моравичког и Златиборског управног округа убудуће заједнички до решења око противградне заштите, аутопута,а, пречишћавања отпадних вода али и многих других питања.

На заједничкој седници Савета Моравичког и Златиборског управног округа, која је одржана у петак 30. августа у Пожеги, усаглашено је више питања међу којима су и она која тиште грађане овог дела Западне Србије.

Подићи систем одбане од града

Због лошег стања система одбране од града, и припреме буџетске године, закључено је да би у што краћем року требало организовати састанак Министарства државне управе и локалне самоуправе са свим начелницима управних округа, представницима Министарства пољопривреде, Финансија и РХЗ на тему функционисања система противградне заштите у Републици Србији и припреме за сезону 2017. године, како би се размотрили закључци са седница Савета управних округа и предлози који потичу од локалних самоуправа, а посебно подаци о броју и стању лансирних станица, стање и набавка противградних ракета, ангажовање противградних стрелаца и исплата накнаде и предложиле мере за унапређење система.

Аутопт до Пожеге одмах а према Црној Гори и Републици Српској преко Ужица

На тему даље изградње аутопута на К-11, деонице Прељина – Пожега, и даље према Црној Гори и Републици Српској, треба да се организује састанак са потпредседницом Владе и ресорном министарком проф. др Зораном Михаиловић, како би се чули предлози представника локалних самоуправа Златиборског управног округа да траса Аутопута од Пожеге до Бољара иде преко Ужица и Златибора, с тим да се планира и крак према Републици Српској и затражи да се на изградњи деонице Прељина – Пожега започне у најкраћем року јер представља основ развоја овог дела Западне Србије. Након овог састанка подпредседница Владе би о предлогу оба округа упознала премијера и Владу Републике Србије, закључено је у Пожеги, уз став Ивањице да не одустаје од трасе преко Ивањице и Сјенице.

Озакоњење објеката озбиљан посао

Послови на примени Закона о озакоњењу објеката морају да се убрзају, у складу са датим инструкцијама од стране Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре од 30.08.2016.године, као и да се врши редовно извештавање министарства од стране локалних самоуправа преко начелника управних округа о току активности и свим спорним питањима у вези примене закона. Обавезују се градоначелници/председници општина и начелници градских/ општинских управа да ангажују довољан број радника на овим пословима, стоји у једногласно донетим закључцима чланова Савета.

Пречишћавање отпадних вода важно за здравље људи

На потезу је Бранисав Недимовић, министар пољопривреде и заштите живтне средине у Влади Републике Србије, да са начелницима оба округа, градоначелницима и председницима заинтересованих општина и сарадницима на пројектима пречишћавања отпадних вода, одржи састанак како би га упознали са током активности на припреми пројекта од стране Ужица, Чачка, Горњег Милановца, Ивањице, Лучана, Пожеге, Ариља и Косјерића, као и да се са активности на овом пројекту настави након тог састанка, у складу са спремношћу Владе Републике Србије да подржи пројекат регионалног решења пречишћавања отпадних вода на подручју осам градова и општина на Моравичког и Златиборског управног округа.

Усагласити оснивачка акта Дирекција са Законом о јавним предузећима

Локалним самоуправама препоручено је да, где је то могуће, а у складу са техничком и кадровском опремљеношћу, формирају јавна предузећа за изградњу и одржавање локалних и некатегорисаних путева која ће пословати на тржишним принципима.

У раду учествовао је и Иван Бошњак, државни секретар у министарству државне управе и локалне самоуправе, Зоран бабић из РХЗ, директори регионалних јавних предузећа „Рзав“ Ариље и „Дубоко“ Ужице и представници две аустријске фирме.

%d bloggers like this: