ДВАНАЕСТА  СЕДНИЦА  КОЛЕГИЈУМA
Први авион Ер Србија полетео из Лађеваца, за Беч одлетело 70 путника
ДВАНАЕСТА  СЕДНИЦА  КОЛЕГИЈУМA
Први авион Ер Србија полетео из Лађеваца, за Беч одлетело 70 путника

Михајловић: Моравски коридор, пример како се реализују велики пројекти у Србији

Министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић, изјавила је данас да је Моравски коридор пројекат инвестиција у будућност Србије и да треба да буде пример како може да се успешно реализује један велики инфраструктурни пројекат у Србији.

Михајловић је новинарима после састанка са градоначелницима и председницима општина кроз које ће пролазити Моравски коридор, и окрузима које овај ауто-пут повезује, рекла да је данас направљен први заједнички договор у вези с овим пројектом који ће повезати више од 700.000 људи у три округа кроз које пролази.

“Очекујемо да за две године повежемо Крушевац са Коридором 10, Краљево са ‘Милошем Великим’ за око три године, а да за четири године читав ауто-пут од Појата до Прељине буде завршен. Знамо колико смо имали проблема на неким претходним пројектима и зато не желимо да те грешке понављамо, него да ово буде пример како треба да се реализује један велики пројекат у Србији”, рекла је Михајловић.

Директор пројекта Моравског коридора, Енди Милунзи из компаније “Бехтел”, рекао је да је ова компанија поносна што је изабрана да реализује овај пројекат и да очекује тимски рад и ефикасну градњу ауто-пута који је веома важан за грађане Србије.

Члан управе “Енке”, Озгер Инал, рекао је да ће извођач, конзорцијум “Бехтел-Енка”, учинити све да пројекат буде реализован у договореном буџету и року.
Начелник Моравичког округа Слободан Јоловић, истакао је да ће тај округ и град Чачак изградњом Моравског коридора постати много боље повезани и да Чачак постаје треће саобраћајно чвориште у Србији.

“Са седам дана из Чачка до Београда бићемо за сат времена, када се изгради Моравски коридор у Нишу смо за сат и 15 минута, а до граница са Бугарској и Северном Македонијом за око два сата. Наставком градње Коридора 11 на граници са Црном Гором и Босном и Херцеговином бићемо за око сат времена. За 8.000 привредника и предузетника са подручја Моравичког округа ово је један нови почетак”, истакао је Јоловић.
Он је истакао да је градња путева некада била предизборно обећање, додајући да се сада “каже и уради”.

Градоначелник Чачка Милун Тодоровић каже да локална самоуправа има доста искуства имајући у виду градњу Коридора 11.
“Имамо доста искуства са експропријацијом, парцелацијом, као и са свом неопходном помоћи. Убеђен сам да ћемо и Бехтел-Енки, као што смо претходно то чинили Азвирту и кинеској компанији ЦЦЦЦ (Си-Си-Си-Си) пружити велику помоћ”, навео је Тодоровић.
Он је рекао и да је од великог значаја, поред градње ауто-путева, и први лет са аеродрома “Морава”.

Градоначелница Крушевца Јасмина Палуровић рекла је да изградња Моравског коридора представља остварење вишедеценијског сна грађана Крушевца и да се нада да ће се сви радови одвијати по плану.
Градоначелник Краљева Предраг Терзић, каже да ће се изградњом Моравског коридора тај град приближити Београду, а да ће становници брже моћи да стигну на жељене дестинације.

Дужина ауто-пута Појате-Прељина је 112,32 километра, а максимална дозвољена брзина на овом ауто-путу биће 130 километара на сат. Планирана је изградња укупно 11 петљи и још 130 објеката на траси ауто-пута, од чега 71 моста, 23 надвожњака, пет подвожњака и 31 пропуста.

Михајловић: Моравски коридор, пример како се реализују велики пројекти у Србији
Ова веб локација користи колачиће да побољша ваше искуство. Коришћењем ове веб странице прихватате нашуПолитика приватности.
Прочитај више