Михајловић: Моравски коридор, пример како се реализују велики пројекти у Србији

ДВАНАЕСТА  СЕДНИЦА  КОЛЕГИЈУМA
04/12/2019
Први авион Ер Србија полетео из Лађеваца, за Беч одлетело 70 путника
17/12/2019

Михајловић: Моравски коридор, пример како се реализују велики пројекти у Србији

Министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић, изјавила је данас да је Моравски коридор пројекат инвестиција у будућност Србије и да треба да буде пример како може да се успешно реализује један велики инфраструктурни пројекат у Србији.

Михајловић је новинарима после састанка са градоначелницима и председницима општина кроз које ће пролазити Моравски коридор, и окрузима које овај ауто-пут повезује, рекла да је данас направљен први заједнички договор у вези с овим пројектом који ће повезати више од 700.000 људи у три округа кроз које пролази.

“Очекујемо да за две године повежемо Крушевац са Коридором 10, Краљево са ‘Милошем Великим’ за око три године, а да за четири године читав ауто-пут од Појата до Прељине буде завршен. Знамо колико смо имали проблема на неким претходним пројектима и зато не желимо да те грешке понављамо, него да ово буде пример како треба да се реализује један велики пројекат у Србији”, рекла је Михајловић.

Директор пројекта Моравског коридора, Енди Милунзи из компаније “Бехтел”, рекао је да је ова компанија поносна што је изабрана да реализује овај пројекат и да очекује тимски рад и ефикасну градњу ауто-пута који је веома важан за грађане Србије.

Члан управе “Енке”, Озгер Инал, рекао је да ће извођач, конзорцијум “Бехтел-Енка”, учинити све да пројекат буде реализован у договореном буџету и року.
Начелник Моравичког округа Слободан Јоловић, истакао је да ће тај округ и град Чачак изградњом Моравског коридора постати много боље повезани и да Чачак постаје треће саобраћајно чвориште у Србији.

“Са седам дана из Чачка до Београда бићемо за сат времена, када се изгради Моравски коридор у Нишу смо за сат и 15 минута, а до граница са Бугарској и Северном Македонијом за око два сата. Наставком градње Коридора 11 на граници са Црном Гором и Босном и Херцеговином бићемо за око сат времена. За 8.000 привредника и предузетника са подручја Моравичког округа ово је један нови почетак”, истакао је Јоловић.
Он је истакао да је градња путева некада била предизборно обећање, додајући да се сада “каже и уради”.

Градоначелник Чачка Милун Тодоровић каже да локална самоуправа има доста искуства имајући у виду градњу Коридора 11.
“Имамо доста искуства са експропријацијом, парцелацијом, као и са свом неопходном помоћи. Убеђен сам да ћемо и Бехтел-Енки, као што смо претходно то чинили Азвирту и кинеској компанији ЦЦЦЦ (Си-Си-Си-Си) пружити велику помоћ”, навео је Тодоровић.
Он је рекао и да је од великог значаја, поред градње ауто-путева, и први лет са аеродрома “Морава”.

Градоначелница Крушевца Јасмина Палуровић рекла је да изградња Моравског коридора представља остварење вишедеценијског сна грађана Крушевца и да се нада да ће се сви радови одвијати по плану.
Градоначелник Краљева Предраг Терзић, каже да ће се изградњом Моравског коридора тај град приближити Београду, а да ће становници брже моћи да стигну на жељене дестинације.

Дужина ауто-пута Појате-Прељина је 112,32 километра, а максимална дозвољена брзина на овом ауто-путу биће 130 километара на сат. Планирана је изградња укупно 11 петљи и још 130 објеката на траси ауто-пута, од чега 71 моста, 23 надвожњака, пет подвожњака и 31 пропуста.

%d bloggers like this: