ТРЕЋА СЕДНИЦА КОЛЕГИЈУМА
Хроника моравичког округа емисија 4
ТРЕЋА СЕДНИЦА КОЛЕГИЈУМА
Хроника моравичког округа емисија 4

Ко и како управља сеоским водоводима?

У Чачку је одржан састанак представника Моравичког управног округа, Републичке дирекције за воде, републичке водне и републичке санитарне инспекције, локалних комуналних инспекција, Завода за јавно здравље Чачак, ЈП „Србија воде“, града Чачка и општина Лучани, Ивањица и Горњи Милановац, а једина тема је била управљање, коришћење и одржавање сеоских водовода и водни инспекцијски надзор.

Љиљана Анђелић начелница Оделења водне инспекције указала је на законску регулативу која регулише проблематику управљања, коришћења и одржавања сеоских водовода и скренула пажњу на обавезе локалних самоуправа да то питање уреде својим посебним одлукама, а водних инспекција да врше инспекцијски надзор у складу са законским прописима и указала на потребу али и обавезу да ће, уколико то локалне самоуправе не учине, републичка комунална инспекција извршити контролу у свакој од четири локалне самоупаве Моравичког округа и то им наложити решењем.

У распарви у којој су учетвовали Зоран Пантовић, директор ЈП „Водовод“ Чачак, представници осталих комуналних јавних предузећа из Моравичког округа, представници градске и општинских управа, Др Светлана Тадић начелник Оделења санитарне инспекције, Др Аксентије Тошић в.д. директора Завода за јавно здравље у Чачку, Слађана Пашајлић републички водни инспектор и други, истакнута је неопходност да се овом питању посвети пажња али и указано на постојеће стање, законске прописе и добру и лошу праксу у овом округу и окружењу.

Зоран Пантовић директор чачанског „Водовода“ указао је на услове под којим ово предузеће шири своју мрежу и упознао присутне о високим стандардима постављеним у снабдевању становништва чистом пијаћом водом из водозахвата „Рзав“ и сопственог бунара. Става је, да питање управљања сеоским водоводима је могуће на ваљан начин регулистати мимо постојећих локалних јавних предузећа.

Слађана Пашајлић похвалила је град Краљево и општину Врњачка Бања које су ово питање добро уредили скупштинским одлукама.

Начелник Моравичког управног округа, Слободан Јоловић, нагласио је да јесте важан појачан инспекцијски надзор, али и да је најважније да нам грађани пију чисту воду и на тај начин чувају сопствено здравље. Нагласио је да је проблематика сеоских водовода комплексано питање, посебно оних са великум бројем корисника за које не постоји употребна дозвола нити су грађени по важећим законским прописима. У многим случајевима треба решити и питање власничке структуре, спровести поступак озакоњења али сва друга питања детаљно уредити посебним одлукама на које локалне самоуправе обавезује Закон о комуналним делатностима.

Са овог састанка биће званично упућене препоруке локалним самоуправама да ово питање свака од њих уреди на најбољи начин у зависности од сопствених специфичности и потреба уз поштовање закона.

Ко и како управља сеоским водоводима?
Ова веб локација користи колачиће да побољша ваше искуство. Коришћењем ове веб странице прихватате нашуПолитика приватности.
Прочитај више