Начелник Моравичког округа на састанку у Димитровграду са потпредседницом Владе и министарком Зораном Михаиловић
Јоловић:  Ускоро аутоматске противградне станице на подручју Моравичког округа
Начелник Моравичког округа на састанку у Димитровграду са потпредседницом Владе и министарком Зораном Михаиловић
Јоловић:  Ускоро аутоматске противградне станице на подручју Моравичког округа

Изградња хелидрома у Моравичком округу

Директорат цивилног ваздухопловства Републике Србије, сагледавајући потребе развоја ваздушног саобраћаја у Републици Србији, покренуо је акцију регистрације и отварања хелидрома у свим управним окрузима на територији Републике Србије.

Циљ отварања хелидрома је омогућавање безбедног слетања и полетања хеликоптера на подручју округа за све врсте некомерцијалног летења, све врсте посебне делатности у ваздушном саобраћају које се обављају уз накнаду, потребе државних органа, хитних медицинских и других интервенција, као и помоћ и спашавање становништва у ванредним ситуацијама.

Трошкови иницијалног прегледа потенцијалних локација, преглед документације, поступак издавања сагласности за коришћење хелидрома и сва друга стручна помоћ Директората биће финансирани из буџета Директората, док ће јединица локалне самоуправе, друго правно или физичко лице, преузети на себе трошкове извођења грађевинских радова и одржавања хелидрома.

Слободан Јоловић, начелник Моравичког округа, сматра да је за Моравички округ ово значајно питање кад је упитању развој ваздушног саобраћаја, посебно у случају хитних медицинских и других интервенција као и помоћи у спашавању становништва у ванредним ситуацијама.

„То нису велика улагања јер хелидроми за мање хеликоптере могу бити на травнатим, бетонским и асвалтним локацијама са безбедним прилазом пречника од најмање 20-так  метара, а за јавни превоз захтеви и улагања су нешто већи“, рекао је Јоловић.

Због тога, начелник Јоловић, затражио је од све четири локлане самоуправе да, уколико су препознали потребу да се на њиховом подручју изгради и региструје хелидром, одреде потенцијалну локалцију (или више локација), након чега ће овлашћена лица Директората извршити прелиминарни преглед потенцијалних локација и у сарадњи са округом и локалним самоуправама усагласити даљи ток активности.

Захтев за изградњу хелидрома могу поднети и сва правна лица, предузетници и физичка лица, уколико су спремни да обезбеде локацију, исти граде и одржавају односно њиме газдују у складу са прописима.

До сада хелидром у Моравичком округу има Гуча, код Хотела „Златна труба“, Болница у Чачку и „Таково“ у Горњем Милановцу.

Изградња хелидрома у Моравичком округу
Ова веб локација користи колачиће да побољша ваше искуство. Коришћењем ове веб странице прихватате нашуПолитика приватности.
Прочитај више