Трећа седница колегијума
05/03/2018
Саветовање за пољопривреднике у Гучи
07/03/2018

Холанђани заинтересовани за млекару „Valeta”

Гуча – Представници холандске фирме „MAAZ dairy foods” посетили су Mлекару „Valeta” у Вучковици и разматрали могућности заједничке сарадње у производњи тврдог сира.

Према речима начелника Моравичког округа Слободана Јоловића ова холандска компанија желе да своје пословање из Украјине преместе у Србију.

„Моравички округ има око 20.000 грла стоке од чега нешто више је од 50 одсто музних крава, што је један значајан потенцијал за овај део Србије. Сарадња са највећим произвођачем сира у Европи сигурно би допринела да се унапреде наши потенцијали како производни тако и прерадни. У преговорима смо истакли да смо заинтересовани да се 3.000 крава измести из Украјине за Србију, као и да обезбедимо улагање у фарме и у кооперативну производњу. Негде око 50 произвођача на овом подручју има капацитете да прихвати између 10 и 50 музних крава.

Начелник Моравичког управног округа Слободан Јоловић, фото: ГЗС

Са друге стране „MAAZ dairy foods” би проширила своје прерадне капацитете јер би прозводила у млекари Валета сир са географским пореклом који је нешто скупљи и извозно орјентисан. Њихова обавеза ће бити улагање у проширење и изградњу прерадних капацитета. Морали би да саграде и једну фабрику за производњу млека у праху, што би много значило људима који се баве пољопривредном производњом на територији Моравичког округа“, наводи Јоловић.

Саветник министра спољних послова Петар Шкундрић изјавио је да би држава мораа да поклони најбољу могућу пажњу у агроиндустријски сектор у Србији јер оно није у стању и функцији у којем би могло да буде.

Саветник министра спољних послова Петар Шкундрић, фото: ГЗС

„Држава је учинила много у стварању услова да изађемо на одређена тржишта као што је Русија, Турска и Иран. Управо је то разлог и доласка холандске фирме која би хтели да улаже у производњу висококвалитетног сира и млечних производа како би се заједно појавили на Руском тржишту“, каже Шкундрић.

Власник „Valetta” Радиша Чубрић истакао је да је сарадња са холандском компанијом важна како би се задржао цео асортиман а и додала производња најквалитенијег сира који би се извозио у Русију и европске земље.

Власник „Valetta” Радиша Чубрић, фото: ГЗС

„MAAZ dairy foods” је највећа европска компанија која у свом поседу има 600.000 крава.

Meine Haringsma представник фирме „MAAZ dairy foods” истакао је да је ово њихова трећа посета Валете, где су дошли са експертима који су одрадили професионалну анализу капацитета и опреме.

Meine Haringsma представник фирме „MAAZ dairy foods”, фото: ГЗС

„Уз нашу технологију и знање планирамо да направимо један висококвалитетни производ вишег нивоа него раније“, наводи Haringsma.

%d bloggers like this: